Verband tussen slaapapneu en bedplassen

Laatst bijgewerkt: oktober 2005
kind-wc-80.jpg

nieuws Kinderen die lijden aan slaapapneu en snurken zouden meer vatbaar zijn voor bedplassen, aldus een Amerikaanse studie. Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens het slapen herhaaldelijk kort wordt onderbroken. Ongeveer 10% kinderen snurkt en daarvan is apneu in ongeveer 10% van de gevallen de oorzaak.
Het onderzoek volgde 160 jongeren tussen 4 en 17 jaar die behandeld werden voor een slaapprobleem ten gevolge van apneu. 66 van hen hadden ook bedplasproblemen, wat veel hoger ligt dan het gemiddelde percentage in deze leeftijdsgroep (gemiddeld 5% op 7 jaar). De studie toonde aan dat 47% van de kinderen die tijdens hun slaap meer dan één ademhalingsonderbreking hadden per uur, ook een bedplasprobleem vertoonden. Bij kinderen met minder ademhalingsproblemen waren er slechts 27% bedplassers (1 geval).
Een mogelijke verklaring van het verband tussen apneu en bedplassen is dat de kinderen minder goed slapen en daardoor minder snel reageren op de aandrang om te plassen. Een andere mogelijke verklaring is dat de ademhalingsstoornis een extra druk zet op de blaas.

zie ook artikel : Bedplassen (enuresis nocturna ): geen reden tot paniek


bron: The Journal of Pediatrics 2003, p. 515-518
verschenen op : 24/08/2003 , bijgewerkt op 21/10/2005
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt