Voor jou gelezen op De Standaard

Studeren en slapen: een gouden huwelijk

Laatst bijgewerkt: september 2014
standaard-10-tips-nachtrust-170.jpg

nieuws Slaap is zowat het eerste waar een student op beknibbelt tijdens het studeren, met een spanningsveld tussen extra tijd of uitgerust zijn als resultaat. Het belang van dat laatste kan echter niet genoeg benadrukt worden.

Een uitgeruste geest zal veel efficiënter presteren aan de studeertafel. Het is dus van het allergrootste belang dat je als student genoeg uren kwaliteitsvolle slaap haalt. Wij hopen u dan ook met deze tips op weg te helpen om dat doel te bereiken.
•Probeer een zeker ritme in uw dagen en nachten te steken. Ga zo veel mogelijk rond het zelfde tijdstip slapen, en sta ook rond het zelfde uur op. Een vast ritme bevordert de slaapkwaliteit, maar primeert niet boven alles. Als je niet moe bent, heeft het geen zin om in bed te gaan liggen. Voelt u zich slaperig, maar 'uw uur' is nog niet aangebroken? Ga toch maar slapen.

•Probeer te ontdekken hoeveel slaap u nodig heeft. Acht uur is een advies, maar geen in steen gebeitelde wet. Als u zich fris en monter voelt, hebt u het aantal uren beet. Te kort of te lang slapen kan leiden tot sufheid, en daar ben je als student weinig mee.

•Probeer in de mate van het mogelijke een aparte kamer om te slapen te voorzien: een donkere, geluidsarme ruimte met niet veel meer dan uw bed en een eventuele kast. Gebruik die slaapkamer enkel om te slapen of om seks te hebben. Televisie, werk, computer, eten: het hoort er allemaal niet thuis!

•Verlucht uw slaapkamer voldoende en zorg voor een temperatuur rond de 16 graden. Slaap op een voor u ideale matras en hoofdkussen en hoed u voor slaapverstorende bedpartners.

•Probeer uw slaap ook tot 's nachts te beperken. Als u doorheen de dag veel knikkebolt, is dat het teken dat u 's nachts niet genoeg tijd uittrekt om te slapen, of dat iets de slaapkwaliteit in de weg staat. Als er niks anders opzit dan een dutje te doen: voor drie uur 's middags en niet langer dan drie kwartier. Overweeg eventueel zelfs een koffiedutje, voor de optimale opkikker.

•Maak uw lichaam klaar om te gaan slapen, bijvoorbeeld met een soort 'routine voor het slapengaan'. Zaken als een warm bad, ontspannende muziek, een avondwandeling, eventueel zelfs wat yoga zijn zeker aan te raden. Vermijd vlak voor het slapen zaken als intensief sporten, een emotionele film of boek, veel eten, computerspelletjes. Maar ga zeker ook niet met een knorrende maag of een volle blaas onder de lakens liggen. Lukt het je al om de slaap te vatten, voor lang zal het niet zijn.

•Als u de slaap niet meteen kunt vatten, is het nuttiger om terug op te staan dan om te blijven liggen. Doe iets anders tot u slaperig wordt en probeer slaappillen te vermijden. Kortstondig gebruik kan nuttig zijn, maar er zijn betere alternatieven.

•Probeer uw zorgen niet mee naar bed te nemen. Praat er eerst over met iemand, of schrijf ze van je af. Maak ook een planning als bepaalde klusjes nog geklaard moeten worden, om te vermijden dat je erover ligt te piekeren. En als u dan in bed belandt, zet de wekker dan uit het zicht als de aanblik van het uur u zenuwachtig maakt.

•Probeer ten slotte wakker te worden zonder alarm. Als u dat toch nodig hebt, gebruik dan niet de 'snooze'-knop, maar sta onmiddellijk op. Gooi meteen ramen en deuren open: licht en lucht helpt onze biologische klok aan het verstand te brengen dat de dag aangebroken is.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140910_01260652
verschenen op : 24/09/2014 , bijgewerkt op 24/09/2014
De Standaard


pub