Met de fiets naar school

Laatst bijgewerkt: september 2018

dossier In september schiet het nieuwe schooljaar uit zijn startblokken. Misschien gaat jouw kind dit jaar met de fiets naar school? Dat is fijn, want de fiets is een gezond, goedkoop en milieuvriendelijk vervoersmiddel. Deze vier tips helpen je kind veilig op weg.

Een goed voorbereid kind is er twee waard

Het is een goed idee om het traject dat je kind alleen moet fietsen, eerst een paar keer samen te oefenen. Op die manier kan je kind van jou afkijken hoe jij omgaat met moeilijke verkeerssituaties, en kan je je kind tips en aanwijzingen geven over moeilijke kruispunten, verkeersborden, … die jullie onderweg tegenkomen.

f-123-kind-fietsen-school-09-18.jpg

Wat met de boekentas?

Een zware boekentas maakt het uitdagend om in evenwicht te blijven op de fiets. Zorg er daarom voor dat de boekentas zo licht mogelijk is en laat onnodige spullen thuis. Misschien kan je kind een deel van de spullen op school laten in een kast in de klas, in een locker, …? Tijdens het fietsen wordt een boekentas best op de rug gedragen of stevig vastgemaakt met op een bagagedrager. Je kind heeft dus best altijd een snelbinder bij.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet?

Maak je kind duidelijk dat zien niet hetzelfde is als gezien worden. Het is niet omdat je kind de auto gezien heeft, dat de bestuurder ook je kind gezien heeft. Kinderen zijn klein en kunnen voor automobilisten schijnbaar plots achter een geparkeerde wagen uitkomen.
Een aantal middeltjes kunnen de zichtbaarheid van je kind verhogen: een fluovestje, een felgekleurde jas, een rugzak met reflectorstrepen, … Zorg er ook voor dat het voor- en achterlicht van de fiets werkt.

Aandacht!

Laat je kind op tijd thuis vertrekken. Een kind dat zich moet haasten, heeft minder aandacht voor zijn omgeving en wordt onvoorzichtig. Kinderen die in groep fietsen, zijn soms druk bezig met babbelen en hebben daardoor minder oog voor het verkeer. Ze voelen zich beschermd door de groep en hebben het idee dat anderen de weg wel in de gaten zullen houden. Maak je kind duidelijk dat het altijd zelf aandachtig moet zijn voor andere bestuurders, kruispunten, …


bron: www.groeimee.be
verschenen op : 06/09/2018 , bijgewerkt op 05/09/2018
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt