In vitro kinderen gezond

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Een grote Europese studie waaraan ook België deelnam en die vorige week werd voorgesteld op het jaarlijks congres van de European Society of Human Reproduction and Embryology toont aan dat kinderen die geboren worden via in vitro fertilisatie even intelligent en psychologisch gezond zijn als andere kinderen. Over een hogere kans op aangeboren afwijkingen blijven onduidelijkheden bestaan.
Bij de studie waren 1500 kinderen in Engeland, België, Zweden, Denemarken en griekenland betrokken die via verschillende in vitro technieken werden verwekt. Ze werden tot op de leeftijd van 5 jaar gevolgd.

• Qua intelligentie, spraak, motorische vaardigheden, sociaal gedrag en emotionele en cognitieve ontwikkeling bleken er geen verschillen te bestaan met 'normaal' verwekte kinderen. Er werden geen verschillen vastgesteld qua geboortegewicht en grootte. Ook het optreden van ziekten in de jaren na de geboorte was vergelijkbaar.
• Wel moesten kinderen die via een in vitro techniek verwerkt werden, iets vaker in een ziekenhuis worden opgenomen. Bij kinderen waarbij de ICSI-techniek werd gebruikt (waarbij de zaadcel rechtstreeks in de eicel wordt gespoten die dan in de baarmoeder wordt geplaatst) dienden vaker chirurgische ingrepen te gebeuren. In de ICSI-groep bedroeg het aantal aangeboren gebreken (zoals nierafwijkingen, stoornissen in de spijsvertering, huidafwijkingen) 6,2% tegenover 2,4% bij gewone kinderen. Op basis van dit onderzoek is het onmogelijk te besluiten dat deze afwijkingen een gevolg zijn van de toegepaste techniek. De moeders waren doorgaans iets ouder, terwijl de 'gewone' kinderen waarmee vergeleken werd misschien niet representatief was voor de hele bevolking.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram