ad

Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Laatst bijgewerkt: januari 2020
In dit artikel
Wat is het carpaal tunnel syndroom?

dossier Heb je last van tintelende vingers en/of gevoelloosheid in de vingers en de hand? Treden deze klachten vooral ‘s nachts of ‘s ochtends op? Mogelijk lijd je aan het carpaal tunnel syndroom. Dit is een veel voorkomende storing in de functie van de middelste of medianus-zenuw in de pols. Deze zenuw loopt van de onderarm naar de handpalm via een tunnel (de carpale tunnel) die wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad (de dwarse polsband) aan de handpalmzijde van de pols. Door die tunnel lopen ook de buigpezen van de vingers. De beknelling van de zenuw ontstaat door zwelling van het bindweefsel, waardoor de druk in de tunnel toeneemt.

Symptomen

Tekenen die kunnen wijzen op het carpaal tunnel syndroom:
• Een prikkelend en pijnlijk gevoel, hinderlijke tintelingen en/of een dof gevoel in de eerste drie of vier vingers, dat wil zeggen de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger, en in de handpalm. Wapperen met de hand of de hand laten hangen, kan verlichting geven.
• Soms een gevoel alsof de hand opgezwollen is, of dat er elektrische trillingen door de hand lopen.
• Een uitstralende pijn naar de onderarm, de elleboog en de schouder.
• Soms krachtverlies in je hand waardoor je zomaar dingen kunt laten vallen.

Hoewel de klachten meestal aan één hand voorkomen, kan het gebeuren dat men last krijgt van de andere hand.

Vaak komen deze klachten in de loop van de nacht voor en zorgen ervoor dat je wakker wordt. De klachten treden ook vaak op na huishoudelijke activiteiten (wringen, aardappels schillen, borduren…). Ook kunnen de klachten optreden na langdurig vasthouden van fiets/autostuur.

anatom-carpale-tunnel-300.jpg

Diagnose

Vaak volstaan de klachten om de diagnose van carpaal tunnel syndroom te kunnen stellen. Indien bij lokale druk op de zenuw de klachten toenemen, dan staat bijna vast dat je een carpaal tunnel syndroom hebt. De arts kan bijkomend spierzenuw-onderzoek doen om de diagnose te bevestigen. Dit onderzoek noemt men een EMG (Electro-MyoGrafie). Hierbij worden de handzenuwen met stroomstootjes gemeten. Eventueel zal ook een echografie worden gemaakt. Deze laatste onderzoeken gebeuren vooral indien een operatie overwogen wordt. 

zie ook artikel : Hoe ontstaat het carpale tunnelsyndroom en wat kan je er aan doen?
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad


pub