ad

Eten met het gezin zorgt voor gezonder eetpatroon

Laatst bijgewerkt: augustus 2014
123-gezin-eten-tafel-thuis-170-08.jpg

nieuws Volgens een onderzoek aan de Universiteit Antwerpen zorgen gezinsmaaltijden voor een gezonder eetpatroon. Hoe vaker kinderen samen met hun ouders eten, hoe vaker ze gezonde voeding eten. Ook kookprogramma’s op TV kunnen een positieve invloed hebben.
Een groep kinderen tussen 10 en 12 jaar moest voor en na het kijken naar een kookprogramma een vragenlijst invullen. Dezelfde vragen werden gesteld aan een controlegroep, die naar een neutraal tv-programma gekeken had.

Het bekijken van het kookprogramma bleek geen invloed te hebben op de attitude van de kinderen ten opzichte van gezonde voeding. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de kinderen voor het bekijken van het programma al vrij positief dachten over gezonde voeding, en dat het bekijken van één aflevering hier dus nog weinig invloed op heeft gehad. Het bekijken van het programma bleek wél een positieve invloed te hebben op het gezonde eetgedrag van de kinderen. Wie in de experimentele groep zat, koos vaker voor het gezonde bedankje (fruit) dan wie in de controlegroep zat. Die kinderen kozen vaker voor het koekje.

In de enquête zat ook een onderdeel waarin gemeten werd in hoeverre de kinderen op dat moment zin hadden in gezonde en ongezonde voedingsproducten. Zowel in de voor- als de nameting hadden de meisjes aanzienlijk meer zin in gezonde voedingsproducten dan de jongens. Deze bevinding sluit goed aan bij eerdere onderzoeken waarin is aangetoond dat meisjes meer waarde hechten aan gezond eten en meer bezig zijn met hun gewicht, zelfs op jonge leeftijd al. Ten slotte blijken de kinderen die positiever tegenover gezonde voeding staan, ook daadwerkelijk vaker gezonde voedingsproducten te eten. Hetzelfde geldt voor het gezamenlijk eten met de rest van het gezin.

Wanneer de kinderen zelf hun eetgedrag moesten beoordelen, blijkt dat maar liefst 75% van zichzelf vindt dat hij/zij (heel) gezond eet. De kinderen zijn wel positiever over fruit dan over groenten. Ze vinden de smaak van fruit lekkerder en proberen liever nieuwe soorten fruit uit dan nieuwe soorten groenten. Dat verklaart waarschijnlijk waarom 71,4% aangeeft dagelijks fruit te eten, maar slechts 57,8% iedere dag groenten eet. De meeste kinderen (64,7%) eten één tot drie keer per maand fastfood. 25,9% geeft aan één tot twee keer per week fastfood te eten. Opmerkelijk: van de overige 9,4% eet de helft vaker dan tweemaal per week fastfood, en de andere helft bijna nooit. Ook eten de meeste kinderen één à twee keer per week zoute snacks als chips en nootjes, en vier keer per week tot bijna iedere dag zoete snacks als snoep, koek en ijs.




Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub