Antioxyderende Vitamines zijn zinloos tegen hartproblemen

Laatst bijgewerkt: mei 2019
vitam-120.jpg

nieuws Vitamine E and beta-caroteen (vit A) zijn nutteloos om ernstige hartproblemen te voorkomen. Beta-caroteen kan zelfs schadelijk zijn, aldus een grootschalig Amerikaans onderzoek van de Cleveland Clinic Foundation. Volgens de auteurs van de studie is daarmee definitief aangetoond dat het nemen van anti-oxydantia geen zin heeft om ernstige hartaandoeningen te voorkomen.
De studie analyseerde gegevens van 15 toonaangevende studies waarbij meer dan 220.000 patiënten met bestaande hart- en vaatproblemen waren betrokken. Vitamine E bleek geen invloed te hebben op het overlijden ten gevolge van hartziekten of andere doodsoorzaken, noch op de frequentie van een herseninfarct. Bij Beta-caroteen werd zelfs een lichte stijging van het aantal overlijdens ten gevolge van hart- en vaatziekten vastgesteld.
Diverse studies in het verleden bij proefdieren en gezonde mensen hadden aangetoond dat deze vitamines mogelijk het effect van slagaderverkalking zouden kunnen tegengaan. Maar dit werd tot nu toe nooit op ondubbelzinnige wijze aangetoond. Wel blijkt er een gunstig effect te bestaan van voedingsproducten waarin deze vitamines voorkomen, maar dit kon nooit worden aangetoond voor vitaminesupplementen.
Vermits in deze overzichtsanalyse alleen studies aan bod kwamen bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, stippen de auteurs aan dat ze geen besluiten kunnen trekken over eventuele voordelen van deze vitamines bij gezonde mensen om hart- en vaatproblemen te voorkomen.

Lees ook: Aanbevelingen voor vitaminen
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram