ad

Zonnecrème en insectenrepellent: wat komt het eerst?

Laatst bijgewerkt: juni 2014
123-zonnecreme-inwrijven-zee-170-06.jpg

nieuws Als u zowel zonnecrème als anti-muggenproduct moet aangebrengen, dan moet u eerst het zonneproduct smeren, en pas nadien het antimuggenproduct.

• Smeer eerst de zonnecrème en wacht minstens 30-45min. voor u de anti-muggenmelk (op basis van Deet of andere repellent) aanbrengt.
• Het aanbrengen van een insectenwerend middel samen met een zonneproduct vermindert de efficiëntie van zonnefilters. Bij DEET werd een vermindering van de zonneprotectiefactor (SPF) met 30% gemeten. Gebruik daarom steeds zonneproducten met een hoge beschermingsfactor om de verminderde werking te compenseren.
• Zweet en zoete luchtjes van zonnecrème trekken muggen en andere insecten aan. Kies dan ook best voor een parfum-arme zonnecrème.
• Het gebruik van combinatieproducten van zonnefilters met een insectenwerend middel is af te raden. Muggenmelk moet meestal veel minder vaak aangebracht worden dan zonnecrème. Deet (30%) werkt ongeveer 5 à 6 u. U moet dus niet telkens opnieuw muggenmelk aanbrengen als u zonnecrème smeert. Ook loopt de maximale behoefte aan zonnebescherming in de tijd niet altijd samen met de maximale behoefte aan bescherming tegen insecten. Het gebruik van afzonderlijke producten laat toe de gebruiksinstructies van elk product afzonderlijk goed op te volgen en de bescherming tegen muggen af te stemmen op de behoefte in de gegeven locatie. Malariamuggen steken bijvoorbeeld vanaf valavond als u geen zonnebescherming meer nodig hebt.
• Muggenwerende producten zijn niet watervast en moeten dus steeds opnieuw gesmeerd te worden na een duik/zwembeurt.
• Zonneproducten verhogen de opname doorheen de huid van DEET, wat voornamelijk bij kinderen een potentiële verhoging van giftigheid inhoudt. Wees dus extra voorzichtig.
ad


pub