Zo bescherm je je haar tegen de zon

Laatst bijgewerkt: juni 2021
vettig-haar.jpg

nieuws

Zon, zee en wind kunnen ons haar verkleuren, uitdrogen en er dof laten uitzien. Naast zonnecrème voor je huid kan je dus beter ook je haar extra verzorgen in de zomer.

De beste bescherming voor je haar is een hoofddeksel of een sjaaltje wanneer je in de zon zit of loopt, en een badmuts als je gaat zwemmen. Na het zwemmen is het belangrijk om je haar grondig te spoelen.
Aangezien de zon je haar bleker maakt, kan je misschien wachten tot na de vakantie om je haar te kleuren? 

Daarnaast hebben we nog deze tips:
• Er bestaan allerlei types van shampoo die zogezegd je haar versterken, voeden enzovoort. Er bestaan zelfs speciale shampoo’s die een UV-filter bevatten voor zonbescherming. Een shampoo blijft echter te kort op het haar om echt veel effect te hebben. Een gewone milde shampoo voor dagelijks gebruik, is meer dan voldoende. Gebruik niet te veel shampoo bij de dagelijkse wasbeurt.
• Breng na de shampoo eventueel een vochtinbrengende conditioner aan. Kies bij voorkeur een product dat geen alcohol en zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten bevat.
• Om je haar extra te beschermen kan je eventueel een beschermende lotion of gel aanbrengen. Zeker bij geverfd haar kan dit helpen om de snelle verkleuring tegen te gaan. Gebruik liever geen producten die siliconen of minerale olie (petrolatum, vaseline, parafine...) bevatten. Vergeet niet om de producten op het einde van de dag goed weg te spoelen.
• Je kan één keer per week een voedend haarmasker aanbrengen. Hiervoor bestaan verschillende producten, maar gewone olijfolie werkt evengoed en is veel goedkoper. Vermijd alleszins producten op basis van siliconen of minerale olie. Breng het product met een watje op de haren aan, wikkel er een handdoek om en laat enkele uren intrekken voor je grondig uitspoelt.
• Laat je haar liefst aan de lucht drogen en gebruik geen haardroger tijdens een zonvakantie.
• Kleine kinderen, volwassenen met dun haar en wie kaal (of kalend) is, smeert beter zonnecrème op het hoofd om de hoofdhuid te beschermen.

Lees ook: Test jezelf: zonnen en zonneproducten
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram