Hoe voorkom je een voedselinfectie bij de picknick?

123-koppel-picknick-natuur-voeding-17-06.jpg

nieuws Best gezellig, eten in de buitenlucht. Maar hou het vooral ook voedselveilig. Meestal verloopt er immers flink wat tijd tussen het moment waarop je het voedsel klaarmaakt en de maaltijd zelf, en dan zijn erbij warm weer een aantal voorzorgen nodig.
1.Kiezen
Kies liever geen producten met rauw(e) vlees, vis, kip of eieren. Bijvoorbeeld filet americain, een vlees- of vissalade, zelfgemaakte mayonaise of een tiramusu zijn risicovolle producten.

Kies beter voor producten die niet gemakkelijk bederven buiten de koeling. Onbewerkt fruit, harde kaas, confituur, hardgekookte of gebakken eieren, koude quiche en brood zijn bijvoorbeeld lekkere én veilige producten.

2.
Bereiden
Besteed extra aandacht aan de bereiding van je picknick.
• Was groente en fruit liefst thuis grondig onder stromend water, zeker als je ze rauw eet.
• Bereid de gerechten in de beste hygiënische omstandigheden:
proper keukengerei, handen wassen, kruisbesmetting vermijden. Zorg dat bereide producten goed gegaard zijn. Hoe minder kiemen op voorhand in het voedsel terechtkomen, hoe kleiner de kans op bederf...
• Eet warme producten (zoals quiche of pannenkoeken) direct na bereiden, óf zorg dat ze snel volledig zijn afgekoeld voordat je ze meeneemt. In lauwe producten vermenigvuldigen bacteriën zich snel.
• Als je slaatjes, pasta’s, vleesbereidingen, desserts enz. op voorhand klaarmaakt, stop ze dan direct in de koelkast. Zo krijgen bacteriën alvast geen kans om zich al voor het vertrek te beginnen vermenigvuldigen. En haal de gerechten er pas vlak voor je vertrek uit en plaats ze in een koelbox.

3. Koel bewaren
• Beleg zoals hesp, paté, filet américain, tonijn- of kipsalade, rauwe groenten, … moeten bij de geschikte temperatuur (max. 4°C) bewaard worden. Rauw gehakt vlees en gerookte vis moeten ook bij max. 4°C bewaard worden; charcuterie, verse kaas, hardgekookte eieren en rauwkost bij max. 7°C.
• Haal gekoelde producten pas kort voor vertrek uit de koelkast. Bewaar alle bederfbare producten zo mogelijk in een koelbox of koeltas.
• Hoe laad je je koelbox? Bij een “klassieke” koelbox of koeltas zet je de gerechten onderaan en plaats je de (meestal blauwe) koelelementen er bovenop. Koude lucht is immers zwaarder dan warme en zo zakt de koelte letterlijk naar beneden. Elektrische modellen zet je best een tijdje op voorhand aan zodat het vanbinnen goed fris is. En na het vullen onmiddellijk het deksel erop!
• Neem een koelbox met voldoende koelelementen. Voor drank neemt u best een aparte koelbox mee omdat u die meer opent dan die voor voeding, zo behoudt de koelbox beter zijn temperatuur.
• Probeer tot voor het moment van de maaltijd de koelbox zoveel mogelijk gesloten te houden, zeker bij erg warm weer. Zet de koelbox in de schaduw, leg er eventueel nog dekentje met een bleke kleur bovenop.
• Gooi producten die je normaal gesproken in de koelkast bewaart, weg als deze langer dan twee uur ongekoeld zijn bewaard.

4. Hygiëne
• Zorg dat alle gerechten zijn verpakt in goed afgesloten bakjes als je ze vervoert.
• Picknicktafels zijn dikwijls niet al te proper, zelfs als dit op het eerste gezicht niet opvalt. Met een tafellakentje is dit zo opgelost... Dit geldt zeker als je gewoon in het gras gaat zitten.
• Handen wassen voor het eten blijft belangrijk, al is dit onderweg niet altijd mogelijk natuurlijk. Aseptische doekjes kunnen in dat geval een uitweg bieden.
• Hou voedsel zoveel mogelijk afgedekt om het te beschermen tegen insecten en ander ongedierte (die ook bacteriën kunnen overbrengen). Laat dus geen potjes confituur, mayonaise of vleessla langer dan nodig open staan.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram