ad

Nationale Veggie BBQ-dag: Basistips voor vegetarische BBQ

Laatst bijgewerkt: juni 2014
123-groenten-spies-bbq-veget-2-170-06.jpg

nieuws

Je kunt ook diervriendelijk barbecueën. Om aan te tonen hoe lekker en gemakkelijk dit is, lanceerde EVA in 2010 de Nationale Veggie BBQ-dag op 5 juli.

Wie geen zin heeft om zelf te grillen, kan aanschuiven bij een van de lokale EVA-groepen. Zowel in Aalst, Antwerpen, Gent, Hasselt en Kortrijk kun je genieten van een heerlijke veggie BBQ. In Kortrijk kun je terecht voor een veggie BBQ-potluck. Iedereen brengt zelf iets mee en deelt het met de rest. Een overzicht van alle lokale activiteiten vind je hier.

• Gebruik genoeg (kruiden)olie. Vegetarische producten bevatten immers meestal minder vet dan vlees. Strijk het hete rooster goed in met een kwastje of een prop in olie gedrenkt keukenpapier, en voeg ook wat olie toe aan de marinades die je gebruikt.
• Niet iedereen vindt ze even aantrekkelijk, en ze zijn ook niet allemaal even goed of even geschikt om te roosteren, maar vleesvervangers zijn over het algemeen best handig zijn, ook op de grill. Veggie burgers en worsten in alle vormen en kleuren uit de natuurvoedingswinkel of de supermarkt zijn helemaal klaar om op de barbecue te gooien. Kies wel best exemplaren met een stevige structuur, zodat ze niet uiteenvallen in de kolen.

• Doe je het liever met de oeroude, traditionele vleesvervangers zoals tofu, seitan en tempeh? Dat kan ook. Van seitan en tofu kan je lekkere "steaks" maken Je kan grote platte stukken eventueel eerst marineren en dan roosteren, of op een stokje steken. Je neemt best zo stevig mogelijke tofu, en zorg ervoor dat het overtollige vocht eruit geperst is. Marineer de tofu best een uurtje voor je 'm grilt. Seitan heeft zeker een nacht in een badje marinade nodig.

• Je kan stukken groente individueel op de grill leggen, maar je kan ze ook op spiesen steken. Varieer de kleuren, wissel af eventueel af met tofu, stukjes veggie worst... Week de brochettestokjes in water voor je er de groenten en tofu/falafel/... op rijgt. Zo kunnen de stokjes niet verbranden.

• Omdat groenten kleiner zijn dan lappen vlees, is een fijnmazig barbecueroostertje handig. Zo'n roostertje kan je bovenop de gewone rooster leggen. Ook een visklem, waarin je normaal gezien vis vastklemt zodat je die makkelijker kan keren, is gemakkelijker in gebruik. Klem er je groenten of de 'kwetsbare' burgers in vast. Een grillmandje is dan weer handig om stukjes groenten op de barbecue te wokken

• Maak smaakpakketjes! Snij je favoriete groenten in stukken en mix ze met kruiden. Leg de groenten op aluminiumfolie en vouw het goed dicht, zodat je een pakketje krijgt. Eén rand mag open blijven, zodat je er wat groentebouillon of wijte wijn, olie, sinaasappelsap,... kan ingieten. Rol dan ook de laatste rand goed dicht. Leg het pakket op de barbecue zodat de groenten kunnen garen.

• Rol kleine aardappelen in aluminiumfolie (elk apart) en leg ze in de hete kolen. na een half uurtje ongeveer (afhankelijk van de grootte van de aardappelen, prik erin met een vork voor de zekerheid) zijn ze gaar. Haal de aardappels uit de folie, snij ze half open en steek er een stukje lookboter tussen.

• Je kan af en toe wat Provençaalse kruiden in het vuur gooien om het aroma van de groenten te versterken.

• In de supermarkten kan je ook barbecuesaus kopen die doorgaans vegetarisch en soms veganistisch is. Een goede basis voor dipsauzen is de in de natuurwinkel verkrijgbare veganaise, of puur plantaardige mayonaise.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub