Voor jou gelezen op De Standaard

Slechte slapers behalen mindere resultaten

Laatst bijgewerkt: juni 2014
standaard-studenten-170-06__.jpg

nieuws Het lijkt logisch maar het is nu ook bewezen: meer slapen leidt tot betere examenresultaten. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent en de KULeuven. Studenten die 7 uur slapen in plaats van 6 uur, krijgen daar gemiddeld 1,7 punten op 20 extra voor in de plaats.

Uit een enquête bij 621 eerstejaarsstudenten blijkt dat 30 procent een score van 5 haalt op de Pittsburg Sleep Quality Index en dus slecht slaapt. Daarbij zitten meer vrouwen (35 procent slaapt slecht) dan mannen (26 procent).

Nadat algemene gezondheidskenmerken en socio-economische achtergrond uit de het geschatte effect op de studieresultaten werden uitgezuiverd, bleek dat een verhoging van het aantal uren slaap van 6 naar 7 leverde gemiddeld 1,7 meer punten op 20 op voor elk examen. ‘Het spreekt echter voor zich dat het optimale aantal uren slaap verschilt van individu tot individu’, waarschuwt doctor Stijn Baert (UGent).

‘Studenten die over het algemeen een goede nachtrust kennen behalen, alle andere kenmerken gelijkhoudend, gemiddeld genomen betere examenresultaten’, aldus Baert, die bevestigt dat ook het omgekeerde waar is. ‘Wie een standaardafwijking (en dus beduidend) boven de gemiddelde PSQI-score zit, haalt bijna een vol punt minder op 20 voor elk afgelegd examen.’

Baert wijst er verder op dat een goede nachtrust de cognitieve prestaties op een directe manier beïnvloedt: ‘Nieuwe kennis wordt tijdens de slaap geïntegreerd en verenigd met bestaande kennis.’ Vooral de REM-slaap, die zich concentreert in de tweede helft van de slaapperiode, zorgt daarbij voor geheugenconsolidatie. Daarom is een minimum van zeven uur slaap noodzakelijk.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140618_01145386
verschenen op : 19/06/2014 , bijgewerkt op 18/06/2014
De Standaard


pub