Alcohol belangrijk risico voor mondholtekanker

Laatst bijgewerkt: juli 2014
123-man-drinkt-bier-alcoh-drank-170-06.jpg

nieuws Nieuw Nederlands onderzoek van Maastricht UMC, Universiteit Maastricht en TNO Leiden, gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, bevestigt dat alcohol en roken risicofactoren zijn voor de verschillende vormen van hoofd-halskanker. Beide verhogen onafhankelijk van elkaar het risico op deze vormen van kanker. De combinatie van beide risicofactoren, dus zowel alcohol drinken als roken, leidt tot een extra verhoogd risico omdat deze elkaar versterken.

Van de nieuwe gevallen van mondholtekanker komt 60 procent voor bij mannen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mannen over het algemeen vaker alcohol drinken en roken dan vrouwen. De meeste gevallen van mondholtekanker komen voor bij personen van middelbare leeftijd en ouder. Het overlevingspercentage 5 jaar na diagnose is ongeveer 60 procent.

De onderzoekers hebben gegevens geanalyseerd van ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 werden gevolgd. Het doel was om te onderzoeken in welke mate alcohol en roken een rol spelen bij de verschillende vormen van hoofd-halskanker waaronder mondholtekanker, keelholtekanker en strottenhoofdkanker.

Voor wat betreft alcoholconsumptie is er in dit onderzoek gekeken naar verschillende soorten alcoholische dranken, namelijk bier, wijn en sterke drank. Hieruit blijkt dat niet één specifiek type alcoholische drank het risico op mondholtekanker verhoogt, maar dat het waarschijnlijk de alcohol (ethanol) in deze dranken zelf is die zorgt voor het verhoogde risico. Voor wat betreft roken is er in het onderzoek rekening gehouden met onder andere hoe lang en hoe vaak men heeft gerookt. Een belangrijke bevinding is dat personen die zijn gestopt met roken een lager risico hebben op de ziekte dan rokers.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert ter preventie van mondholtekanker om niet te roken, liever geen alcohol te drinken of dit te beperken tot 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen, en te kiezen voor een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit.verschenen op : 10/07/2014


pub