Alzheimer-risico mogelijk groter door slaaptekort

Laatst bijgewerkt: november 2019
man-hoofd-vergeten-psych-dement-170_400_09.jpg

nieuws Chronisch slaaptekort kan de kans op Alzheimer verhogen, volgens wetenschappers van het Radboud umc in Nijmegen in het tijdschrift JAMA Neurology. Het eiwit amyloïd-bèta - dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van Alzheimer – daalt namelijk tijdens het slapen. Een nachtje wakker blijven, verstoort deze daling en zorgt er voor dat de hoeveelheid eiwit nagenoeg constant blijft.

Meerdere studies hebben aangetoond dat er bij muizen een verband is tussen slaapgebrek en de ziekte van Alzheimer. Bij te weinig slaap neemt de hoeveelheid schadelijke eiwit amyloïd-bèta in de hersenen van de dieren toe. De stapeling van dit eiwit in de hersenen wordt gezien als een belangrijke oorzaak van Alzheimer bij de mens.

De Nederlandse wetenschappers onderzochten het effect van slaaponthouding bij mannen tussen de 40 en 60 jaar. Allemaal bleven ze een nacht in het ziekenhuis. De helft van de groep mocht slapen, de andere helft moest 24 uur wakker blijven. Tijdens de nacht werd hun hersenactiviteit gemeten en werd een aantal keer hersenvocht afgenomen. Bij de mannen die gewoon mochten slapen, daalde de hoeveelheid amyloïd-bèta. Bij de mannen die wakker moesten blijven, bleef de eiwithoeveelheid nagenoeg constant. Een nachtje wakker blijven, verstoort deze daling en zorgt er voor dat de hoeveelheid eiwit nagenoeg constant blijft. Chronisch slaaptekort verhoogt dus mogelijk de kans op die ziekte.
In vervolgonderzoek willen ze het effect van slaaptekort bekijken bij een grotere groep proefpersonen en tijdens een langere periode.


pub