ad

Borstkankergen en roken vormt dodelijke mix

Laatst bijgewerkt: februari 2020
123-mammografiee-rx-borstca-170_10.jpg

nieuws Mensen die drager zijn van BRCA2, een gen dat het risico op borst- en eierstokkanker drastisch verhoogt, en die roken, hebben dubbel zoveel risico op longkanker, zo blijkt uit nieuw onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

De onderzoekers vergeleken het genetisch materiaal van ruim 11.000 mensen met longkanker vergeleken met dat van bijna 16.000 mensen zonder deze tumor. In een tweede fase werden de genetische verschillen tussen deze twee groepen nogmaals vergeleken met gegevens van 10.000 andere longkankerpatiënten en 38.000 mensen zonder kanker. In totaal waren zo meer dan 75.000 mensen, allemaal Europese volwassenen, bij de studie betrokken.

Bij de longkankerpatiënten werden twee keer meer dragers van het BRCA2-gen gevonden dan bij mensen zonder longkanker. Het BRCA2-gen, dat het risico op borstkanker en eierstokkanker drastisch verhoogt, komt even vaak bij mannen als vrouwen voor. Mensen die drager zijn van dit gen en die roken zouden bijna dubbel zoveel kans hebben op longkanker hebben dan mensen zonder dit gen.
Dat betekent niet dat BRCA2 longkanker veroorzaakt, wél dat de gevoeligheid voor de ziekte meer dan verdubbelt.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub