ad

Opgepast met pesticiden op citroenschil

Laatst bijgewerkt: mei 2019
123-citroen-170-05.jpg

nieuws Heel wat gerechten zoals desserts, stoofpotjes of marinades vragen om wat citroenzeste in het recept. Veel mensen gebruiken ook een citroen- of sinaasappelschijfje in hun water, cocktail, bier of thee. Maar is dat wel veilig?

Citrusvruchten worden namelijk ondergedompeld in een bad met schimmelremmende middelen. Die worden opgenomen in de schil. Bij recent onderzoek van Test Aankoop werden bijvoorbeeld op de ongewassen citroenen verschillende residuen van pesticiden teruggevonden. Voor het pesticide imazalil, een schimmelwerend middel dat oog- en huidirritantie kan veroorzaken, wordt de maximaal toegelaten limiet zelfs overschreden. De andere residuen blijven wel onder deze limiet. Zelfs een (goed) gewassen citroen is niet pesticidevrij. (

Nu hoeft u zich daarover niet nodeloos ongerust te maken: zo nu en dan wat citroen- of sinaasappelrasp gebruiken kan geen kwaad. Maar als u dat dagelijks of in grote hoeveelheden gebruikt, dan koopt u beter biocitroenen of –sinaasappelen. Biologisch citrusfruit ondergaat geen schimmelbehandeling en daarvan kunt u de schil dus wel zonder problemen gebruiken. Was ook uw biocitroen voor het gebruik om hem van alle stof en vuiligheid te ontdoen.
ad


pub