ad

Fruitvliegen: wat kunt u ertegen doen?

Laatst bijgewerkt: juni 2017
123-fruitvlieg-dieren-hyg-06-17.jpg

nieuws Fruitvliegjes zijn vervelende beestjes: ze hangen als een zwerm om de fruitschaal of palmen uw GFT-bak in en kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen. Ieder vrouwtje kan meer dan 100 eitjes per dag leggen, wat verklaart dat ze lastig zijn weg te krijgen zijn eens u ze in huis hebt. Gelukkig zijn ze onschadelijk. Meer zelfs: omdat ze zich zo snel voortplanten, worden ze veel gebruikt voor laboratoriumonderzoek naar allerlei ziekten.

Hoe kunt u fruitvliegen voorkomen?
Fruitvliegen komen af op etensresten en overrijp fruit om hun eitjes te leggen.
• Bewaar fruit en groente in een afgesloten verpakking of kom, of in de koelkast.
• Gooi overrijp fruit (bananen, meloen, pruimen...) zo snel mogelijk weg.
• Laat geen afval of etensresten rondslingeren in huis.
• Laat geen glazen of flessen staan met restjes limonade, wijn of bier. Maak lege drankflessen schoon voor u ze weggooit.
• Zorg voor een goed afgesloten vuilnisbak zowel in als buiten het huis. Sluit het deksel van de vuilbak terug goed na het opbergen van afval. Wikkel fruit- of groenteresten eventueel in een dikke laag krantenpapier als u het weggooit. Geurtjes blijven dan binnen en krantenpapier mag in de GFT afval bak. Leeg de GFT-bak dagelijks en maak de vuilnisbak regelmatig schoon met water en azijn.
• Laat geen vuile vaat op het aanrecht staan, maar was de vaat onmiddellijk af of zet alles in de vaatwasser.

Hoe fruitvliegjes bestrijden?
Gebruik liever geen insecticiden.
In de winkel zijn speciale vangpotjes te koop. U kunt ook gemakkelijk vangpotjes maken.
• Zet enkele plastic bakjes in huis en giet er een laagje witte wijnazijn in. Verdun een flinke scheut afwasmiddel met warm water en giet daarvan een beetje bij de azijn. Een verhouding van 50/50 is ideaal. De fruitvliegjes komen af op het mengsel en verdrinken.
• Zet een bakje neer met een stuk oud fruit in balsamico azijn. Doe daar plastic folie over en maak daar kleine gaatjes in. De vliegjes vliegen naar binnen, maar kunnen er niet meer uit. U kunt ze dan buitenshuis loslaten.
ad


pub