Koop je beter dure loopschoenen?

nieuws Goede loopschoenen voorkomen geen blessures. Daar is althans geen wetenschappelijk bewijs voor, zo bevestigt nieuw onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat steunzolen, dempers, of video-analyses een gunstig effect op het lichaam hebben. Eender welke sportschoen met een degelijke zool volstaat om intensief mee te lopen. Volgens sportarts Steef Bredeweg misleiden fabrikanten consumenten met hun claims dat goede loopschoenen letsel kunnen voorkomen. Meer zelfs: zij bieden slechts een schijnzekerheid waardoor blessures juist in de hand gewerkt worden.

Uit het onderzoek van Bredeweg blijkt dat er slechts twee factoren zijn die het risico op een blessure aantoonbaar vergroten: overbelasting door te ver, te snel en te vaak te lopen, en een eerdere blessure. Om blessures te voorkomen, moet een hardloper vooral letten op de reactie van zijn lichaam, zoals pijn en stijfheid, en niet op zijn schema of de kwaliteit van zijn schoenen.
Asymmetrisch bewegen blijkt geen risicofactor te zijn voor blessures. Een asymmetrie tussen linker- en rechterbeen zou er voor kunnen zorgen dat het ene been aan meer belasting blootstaat dan het andere, waardoor het ene been gevoeliger is voor overbelastingblessures. De resultaten van het onderzoek van Bredeweg laten echter zien dat asymmetrie tijdens het hardlopen heel normaal is en dat de mate van asymmetrie geen effect heeft op het ontstaan van blessures.

Ook programma’s waarbij beginnende lopers eerst wennen aan de schokbeweging van lopen of variaties in de duur van een voorbereidingsprogramma bij beginnende lopers, bleken geen verschillen in het aantal blessures te geven.
Bredeweg pleit voor meer onderzoek naar het voorkomen van blessures. Het gaat daarbij vooral om onderzoek naar omstandigheden en voorwaarden waaronder een beginnende loper een nieuwe stap in zijn trainingsschema kan maken. Als we meer weten over het effect van bijvoorbeeld spierpijn en het algemene gevoel na inspanningen, kunnen we hen in de toekomst beter adviseren om de loopsport veilig en verantwoord te blijven beoefenen, aldus Bredeweg.

Eerder bleek uit onderzoek van Deense en Nederlandse onderzoekers in het British Journal of Sports Medicine al dat een loper met neutrale loopschoenen niet meer kans op blessures heeft dan met speciale loopschoenen die pronatie of supinatie corrigeren. Als de enkel van de loper bij het neerkomen van de voet teveel naar binnen (pronatie) of buiten (supinatie) draait, moet de zool van de schoen dat corrigeren. Als u overproneert hebt u schoenen nodig met een speciale, asymmetrische ondersteuning in de zool, als u te weinig proneert – supinatie – een ander type van schoen, anders krijgt u blessures. Dat is althans de theorie. Maar dat klopt niet, volgens de onderzoekers.

Ruim 900 gezonde, beginnende lopers, onderverdeeld in vijf categorieën van sterk pronerend, via neutraal tot sterk supinerend, kregen allemaal dezelfde, neutrale hardloopschoen. Een jaar lang werd bekeken hoeveel kilometers ze maakten en welke blessures ze opliepen. 252 van de 927 lopers kregen een loopblessure, gemiddeld na een veertigtal trainingen. Het maakte niets uit of de loper proneerde, supineerde of neutraal liep. De proneerders kregen zelfs iets minder vaak een blessure dan de neutralen, en die net zo vaak als de supineerders. Het risico op een blessure tijdens de eerste 250 km training was hetzelfde in elke groep. Na 1.000 km was het risico op een blessure zelfs lager voor de over- of onder-proneerders in vergelijking met de neutrale lopers. De onderzoekers adviseren lopers dan ook om gewoon neutrale loopschoenen te kopen. Die zijn meestal ook goedkoper.

Belangrijker dan het type loopschoen is dat de schoen niet te klein is. De achterzijde van de schoen moet goed aansluiten, de voorkant moet voldoende ruimte laten. Meestal worden loopschoenen een maatje groter gekozen dan de gewone schoenen.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram