Meer complicaties als bevalling wordt ingeleid

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
dokter-boreling-150.jpg

nieuws Een bevalling die kunstmatig wordt ingeleid geeft een hoger risico op complicaties. Dat komt omdat de baarmoedermond eigenlijk nog niet klaar is om het kind erdoor te laten. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse gynaecoloog N. van Gemund waarmee zij zopas promoveerde bij het Leids Universitair Medisch Centrum.
Door een onrijpe baarmoedermond is de kans op een keizersnede drie tot vier keer groter dan bij een bevalling die op een natuurlijke manier op gang komt. Ook moet de vacuümpomp en verlostang meer gebruikt worden en is de kans op infecties groter. Van Gemund vindt dat artsen terughoudender moeten zijn met het inleiden van bevallingen. De afgelopen jaren wordt deze methode steeds vaker toegepast, terwijl er geen dringende medische reden voor is. Van Gemund noemt het ,,verwerpelijk' dat inleidingen ook worden gebruikt als de zwangere vrouw bij een bepaalde dokter wil bevallen, genoeg heeft van de zwangerschap, of om de bevalling binnen kantooruren te plannen. De inleidingen zijn eigenlijk bedoeld voor zwangere vrouwen met complicaties als zwangerschapsvergiftiging of die erg overtijd zijn.
Verder blijkt uit haar onderzoek dat van de twee types prostaglandine die worden gebruikt om de bevalling in te leiden het goedkopere misoprostol beter werkt dan het duurdere dinoproston. Misoprostol leidt tot minder kunstverlossingen.

alle artikels over zwangerschap en geboorte op gezondheid.be
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram