Brengt passief roken uw kind onherstelbare schade toe?

Laatst bijgewerkt: mei 2014
passief-roken-kind-170_400_08.jpg

nieuws Blootstelling aan passief roken tijdens de kinderjaren veroorzaakt een onherstelbare veroudering van de bloedvaten. Dat blijkt uit een Fins-Australische studie in het European Heart Journal.

De onderzoekers vroegen aan de ouders van bijna 4.000 tussen 3 en 18 jaar of ze rookten. Vijfentiwintig jaar later werd de wanddikte van de halsslagader gemeten bij deze intussen volwassen geworden kinderen. Hierdoor kon nagegaan worden of er sprake is van vaatvernauwing. De onderzoekers stelden vast dat de wand van de halsslagaders van volwassenen waarvan beide ouders gerookt hadden, opvallend dikker was in vergelijking met de halsslagaders van de volwassenen van wie geen of slechts één ouder gerookt had.

Zij berekenden dat dit overeenkomt met een veroudering van de bloedvaten van ongeveer 3,3 jaar. Verdikking van de slagaderwand is een progressief en onomkeerbaar proces dat uiteindelijk kan leiden tot een beroerte. Passief roken versnelt dit proces, zo besluiten de onderzoekers. Bovendien stelden ze ook vast dat kinderen waarvan de ouders rookten, op latere leeftijd zelf meer kans hadden om ook te roken. De auteurs pleiten ervoor om roken in het bijzijn van kinderen, bijvoorbeeld in de auto, te verbieden.
pub