ad

Zijn goedkope leesbrilletjes slecht voor je ogen ?

Laatst bijgewerkt: mei 2020
123-rode-leesbril-bril-170-04.jpg

nieuws Veel mensen kopen tegenwoordig een goedkope leesbril in de supermarkt of de drogist. Ook in veel optiekzaken worden tegenwoordig dergelijke voorgemonteerde brillen verkocht. We kunnen u geruststellen: die goedkope leesbrillen zijn niet slecht voor uw ogen, u zult er dus geen schade mee toebrengen aan uw ogen. Toch zijn die kant-en-klare brillen niet altijd en voor iedereen geschikt. Bovendien laat de kwaliteit van die goedkope leesbrillen wel eens te wensen over.

Gestandaardiseerd

De voorgemonteerde brillen zijn gemaakt voor de ‘gemiddelde mens’, maar die bestaat niet. Waardoor die leesbril slechts een kleine kans heeft correct te zijn.

• Voorgemonteerde brillen hebben twee gelijke, even sterke glazen. Maar bijna niemand heeft twee dezelfde ogen. Daardoor moeten de ogen bij het lezen meer inspanningen doen, wat kan leiden tot slecht zien, vermoeide ogen of hoofdpijn. Bij een bril met een lage sterkte, veroorzaakt dit meestal weinig problemen, maar hoe hoger de sterkte van de glazen, hoe meer last u hiervan kunt hebben.
Bij een maatbril wordt de sterkte van de glazen aangepast aan de ogen.

• De glazen zijn berekend voor een gemiddelde pupilafstand (PD), maar die verschilt van mens tot mens. De PD is de afstand van het midden van de ene pupil tot het midden van de andere pupil. Gemiddeld is de PD rond de 62 mm, maar dit kan schommelen tussen de 58 en 72 mm. Bij de meeste voorgemonteerde brillen bedraagt de PD 62 of 63. Hebt u een andere PD dan moeten uw ogen zich continu aanpassen, wat opnieuw vermoeidheid en hoofdpijn en ook slecht of dubbel zicht kan veroorzaken. Bij een maatbril wordt het centrum van het glas perfect voor de pupil gecentreerd.

Slechte kwaliteit

Uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond en van het Nederlandse consumentenmagazine Radar blijkt dat de kwaliteit van de goedkope leesbrillen soms te wensen overlaat.

• Van de 100 kant-en-klare leesbrillen uit de supermarkt die door de Consumentenbond werden onderzocht, hadden 19 onaanvaardbare fouten. Van de 16 brillen die anoniem bij vier optiekketens werden gekocht, deugden er 7 niet. De centra van de glazen staan bij 6 kant-en-klaarbrillen veel te ver uit elkaar.

Bij 7 brillen klopt de afstand tussen de centra wel, maar zit die niet bij beide glazen even ver van de neus. Nog eens 11 vertonen hetzelfde verschijnsel, maar minder ernstig. Hoe sterker de bril, des te belangrijker dat de afstand tussen de centra overeenkomt met de pupilafstand. Bij 8 brillen zit het centrum van het ene glas hoger dan dat van het andere. Een paar brillen vertonen een combinatie van onjuiste afstand tussen de centra en centra op ongelijke hoogte. Ook de opticiens in het onderzoek maakten zeven keer fouten met de centra van de glazen.

• Radar onderzocht 9 verschillende leesbrillen, in prijs variërend van 0,65 cent tot 7,95 €. De brillen hadden allemaal sterkte +2. Uit de test bleek evenwel dat er vaak sterkteverschillen bestaan tussen de twee glazen en/of dat de pupilafstand (PD) grote afwijkingen vertoont (het middelpunt van de twee lenzen ligt niet op dezelfde lijn). Er waren ook een paar brillen waar de glazen op verschillende hoogtes ingeslepen waren.

Praktische tips

• Als u merkt dat u niet goed meer ziet of dat uw zicht verslechtert, koop dan niet op eigen houtje een standaard leesbril, maar laat uw ogen eerst testen door de optieker of onderzoeken door de oogarts. Er kan altijd meer aan de hand zijn, bijvoorbeeld een beginnend glaucoom (een aantasting van de oogzenuw), een beginnend cataract of staar (een vertroebelde ooglens) of een maculaire degeneratie.

• De voorgemonteerde leesbrillen zijn perfect als reservebril voor occasioneel gebruik (bv. om in een restaurant een menukaart te lezen, om de etiketten in de supermarkt te lezen...), maar ze zijn niet geschikt om langdurig te gebruiken.

• Voor mensen met sterke afwijkingen (dus dikke brilglazen) zijn deze leesbrilletjes niet geschikt. De meeste goedkope leesbrillen hebben trouwens een maximale sterkte van +3.

• Ook voor mensen met astigmatisme (een krommingsfout van het hoornvlies waardoor de oogbol niet perfect rond is) is een standaardbril niet geschikt.

• Als u een leesbril koopt, pas hem dan in de winkel en probeer of u er goed mee kunt lezen.
ad


pub