Hoe kunt u zich beschermen tegen Dengue en Chikungunya?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Dengue en Chikungunya worden overgebracht door muggen. De muggen die dengue en chikungunya overbrengen steken overdag, vooral in de ochtend (van 9 tot 11 uur), en in de namiddag tot voor zonsondergang (van 13 tot 17 uur). Binnenshuis, op schaduwrijke plaatsen of als het bewolkt is, kunnen ze de hele dag actief zijn.

Er bestaat geen vaccin tegen Dengue of Chikungunya. Het enige wat u kunt doen is maatregelen nemen om muggenbeten te voorkomen.

• Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de dengue-muggen.
• Draag kleren met lange mouwen en lange pijpen, schoenen en sokken. Draag bij voorkeur kleren in een neutrale kleur (bruin of groen) in plaats van met felle kleuren.
• De onbedekte huid (gezicht, hals, handen en enkels) insmeren met ‘muggenolie’ of een 'muggenstift' die DEET (diethyltoluamide) of icaridine bevat. Breng het middel aan op de onbedekte intacte huid; niet overdadig insmeren. Voorkom contact met lippen, ogen, open of geïrriteerde huid, bijvoorbeeld ernstige door de zon verbrande huid. Indien toch contact heeft plaatsgevonden, dan afspoelen met water.
Voorzichtigheidshalve wordt geadviseerd om bij kinderen jonger dan twee jaar en tijdens de zwangerschap DEET met een concentratie van 20-30% te vermijden. Bij kinderen niet de handen insmeren, opdat DEET niet op de mond of in de ogen wordt gewreven.

Indien u tegelijk zonnebrandcrème en DEET gebruikt, moet u eerst de zonnebrandcrème en bij voorkeur pas enige uren later de DEET aan te brengen. Bij een kortere tussenpose kan de zonbeschermende werking van de zonnebrandcrème verminderen. Daarom wordt aangeraden om een zonnecrème te kiezen met hogere beschermingsfactor.

DEET heeft een werkingsduur van maximaal vier uur.
• Bovenkleren, enkel- of armbanden en dergelijke kunt u impregneren met permethrine (1 deel van de oplossing à 10% verdunnen met ongeveer 50 delen water, volledig laten drogen). Voorbeelden van producten die u daarvoor kunt gebruiken zijn: Mouskito spray (informatie bij de apotheker of www.qualiphar.com) of Biokill, Permas (te koop bij de drogist).
Kleren kunnen ook bespoten worden met een insectenwerend product op basis van deet. Deet doet synthetische stoffen oplossen, u moet dus zeer voorzichtig zijn om deet op kleding aan te brengen.
• Slaap overdag onder een (geïmpregneerd) muskietennet (klamboe). Een geïmpregneerd muskietennet is doordrenkt met een antimuggenvloeistof zoals permethrine of deltamethrine. Na een half jaar, of na vier keer wassen, zijn deze middelen uitgewerkt. Dat betekent dat u uw muskietennet opnieuw moet impregneren.
• Muskietengaas (horren) voor ramen en deuren helpt muggen buitenshuis te houden.

zie ook artikel : Dengue (knokkelkoorts)


bron: www.itg.bepub