Reisadviezen voor voetballiefhebbers die naar Brazilië reizen

Laatst bijgewerkt: juni 2021

nieuws De Belgische Wetenschappelijke Studiegroep Reizigersgeneeskunde heeft een aantal adviezen opgesteld voor de voetballiefhebbers die in juni voor het WK Voetbal 2014 naar Brazilië reizen.

Malaria
In vele gebieden van Brazilië is er geen enkel malariarisico.
• Er is geen malariarisico in de stedelijke gebieden waar het WK Voetbal plaatsgrijpt, behalve in de onmiddellijke omgeving van Manaus. Bij toeristische uitstappen vanuit Manaus en Cuiaba is men wel snel in malariagebied en zijn preventieve maatregelen nodig wanneer men in rurale gebieden logeert.
• Het risico voor malaria is tijdens de maanden juni en juli in Manaus wel laag maar niet onbestaand. Het risico verhoogt indien men in de buurt van Manaus gaat rondtoeren, voornamelijk dan rond de Rio Negro-rivier en in het diepe oerwoud. Tijdens een verblijf in het stadscentrum en het stedelijk gedeelte van Manaus moet u zich goed beschermen tegen muggenbeten ’s avonds en ’s nachts, en hoeft u geen anti-malariamedicatie te nemen. In geval echter koorts optreedt, moet toch steeds aan de mogelijkheid van malaria gedacht worden.

• Malariarisico is mogelijk in de beboste gebieden beneden de 900 meter van de 9 staten van de “Legal Amazonia Region”: Acre, Amapá, Amazonas, Maranhão (alleen in het westen), Mato Grosso (alleen in het noorden, dus niet in Mato Grosso do Sul), Pará (behalve in de stad Belém), Rondônia, Roraima en in Tocantins (in het westelijk deel, ten noorden van Goias). Tijdens avontuurlijke tochten doorheen malaria-zones is medicamenteuze malariapreventie aangewezen. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts.

• Het Pantanal National Parc ligt in laag risicogebied in het zuiden van Mato Grosso, en hier is geen inname van malariatabletten nodig. Voor een bezoek aan de watervallen "Foz de Iguaçu" volstaan de maatregelen om zich te beschermen tegen muggensteken 's avonds en 's nachts.

Gele koorts-vaccinatie
Vaccinatie tegen gele koorts is nodig voor alle reizigers vanaf de leeftijd van 9 maanden die de volgende steden bezoeken:
• Belo Horizonte
• Brasilia
• Porto Alegre
• Manaus
• Cuiabá
Er is geen vaccin nodig voor reizigers die enkel naar de steden Fortaleza, Recife, Rio de Janeiro, Salvador, Natal, Curitiba en Sao Paulo reizen, omdat er hier geen enkel risico voor gele koorts bestaat.
Voor wie de 3 initiële groepswedstrijden van de Belgische ploeg zal bijwonen (in Belo Horizonte, Rio De Janeiro en Sao Paulo) is vaccinatie dus vereist.

Verder zullen vele reizigers gevaccineerd moeten worden omdat ze tijdens een toeristische reis (in aansluiting met het WK Voetbal 2014 Brazilië) doorheen een aantal steden of streken trekken waar gele koorts wel kan voorkomen (bv. vanuit de kuststeden naar binnenland, zoals de watervallen van de Iguaçu, de Pantanal, enz.). Vaccinatie is nodig voor het ganse grondgebied van de volgende staten: Acre, Amapá, Amazonas, Distrito Federal (inclusief de hoofdstad Brasília), Goiás, Maranhão, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minais Gerais, Pará, Rondônia, Roraima, Tocatins, en voor specifieke gebieden van de staten Bahia, Paraná, Piaui, Rio Grande do Sul, Santa Catarina en São Paulo.
Ook voor zij die naar een buurland van Brazilië reizen, kan een vaccinatie verplicht zijn.

--> Basisvaccinaties
Het is aanbevolen om in orde te zijn met al de basisvaccinaties, en in elk geval voor:
• Tetanus-difterie(-kinkhoest)

• Polio (komt niet meer voor in Latijns-Amerika, maar 1 herhalingsinenting verschaft wel levenslange immuniteit)

• Mazelen

• Hepatitis B (maakt in België deel uit van de basisvaccinaties, alle jongeren tot 25 zijn gevaccineerd). Hepatitis B–vaccinatie is wel aanbevolen bij bepaalde risicosituaties zoals bijvoorbeeld indien er mogelijk seksueel contact is (en dan zijn ook alle andere preventieve maatregelen voor seksueel overdraagbare aandoeningen zeer belangrijk).

• Vaccinatie tegen hepatitis A is ten zeerste aanbevolen voor alle reizigers (sportlui en toeschouwers) – minstens 1 injectie voor vertrek.

• Buiktyfus-vaccinatie is enkel aanbevolen bij een reis van meer dan 3 weken en/of verblijf in rudimentaire omstandigheden.

--> Reizigersdiarree
Let op uw eten en drinken en voorzie de nodige geneesmiddelen in uw reisapotheek.

--> Andere gezondheidsmaatregelen
• Seksueel overdraagbare aandoeningen: gebruik altijd een condoom.
• Dengue-koorts komt voor in het Noordoostelijk gedeelte van Brazilië (Fortaleza, Natal, Recife, Salvador). Preventie gebeurt door het toepassen van anti-muggenmaatregelen.
• Rabiës (hondsdolheid: Vermijd contact met zwerfhonden, wilde dieren (ook de “getemde”) en doodgereden dieren. Indien u toch wordt gebeten door een dier, was dan onmiddellijk de wonde met water en zeep, spoel ze grondig en ontsmet vervolgens de plaats met isobetadine. Ga zo vlug mogelijk te rade bij een arts om te zien of vaccinatie (en/of toediening met gammaglobulines vereist is.
• Schistosomiasis (Bilharziasis) is een parasitaire wormbesmetting die kan opgelopen worden door te zwemmen of te baden in besmet zoet water in sommige plaatsen in het noordoosten van Brazilië.


bron: www.itg.be

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram