Verhogen vitaminesupplementen de kans op longkanker?

nieuws Er bestaan al lang grote twijfels over het nut van vitamine- en mineralensupplementen. Volgens een nieuwe aanbeveling van U.S. Preventive Services Task Force (Annals of Internal Medicine, http://annals.org/article.aspx?articleid=1767855), bestaan er onvoldoende wetenschappelijke aanbevelingen om vitamine- en mineralensupplementen aan te bevelen ter voorkoming van kanker of hartziekten. De aanbeveling is gebaseerd op een analyse van de beschikbare wetenschappelijke literatuur en betrof onderzoeken van mensen die dergelijke supplementen namen zonder dat ze leden aan een tekort aan vitamines (bijvoorbeeld vitamine D) of mineralen. Supplementen van beta-carotene zouden de kans op longkanker bij rokers zelfs licht verhogen.
Zie:
www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=15209

Een groot onderzoek naar het effect van bètacaroteen (voorloper van vitamine A) en vitamine E op mannelijke rokers in 2000 had al aangetoond dat die vitamines het aantal gevallen van longkanker met 18 procent verhoogde en met 28 procent bij personen met risico op longkanker. Het sterftecijfer steeg met 8 procent.
Zie:
www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2471

In de Verenigde Staten raadt het National Cancer Institute kankerpatiënten overigens af om antioxidanten te slikken.
Zweedse onderzoekers hebben nu ontdekt waarom sommige supplementen met antioxidanten zoals vitamine E, betacaroteen en vitamine A, en ook veel gebruikte slijmverdunners (acetylcysteïne), de groei van longkanker kunnen versnellen in plaats van tegengaan. Ze ontdekten namelijk dat de antioxidanten een ongunstig effect hebben op de natuurlijke verdedigingsmechanismes van cellen, door een gen te blokkeren dat een bepaald eiwit produceert dat kankercellen vernietigt. Hierdoor zouden kankercellen sneller groeien en zich sneller kunnen verspreiden. Bij mensen met een vroeg stadium van longkanker, waarbij de letsels te klein zijn om te kunnen opgespoord worden,
De studie toont alleen aan dat antioxydanten een negatief effect hebben bij een reeds aanwezige longkanker, niet dat ze het ontstaan van longkanker zouden bevorderen. Maar omdat veel mensen, en zeker risicopersonen zoals rokers, vaak een beginnende, nog niet ontdekte vorm van longkanker hebben, raden de onderzoekers rokers af om antioxidanten te slikken.
De studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine (http://stm.sciencemag.org/content/6/221/221ra15).

Meer lezen
www.sciencemag.org/content/343/6170/477.summary
www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/prevention/antioxidants

Is zonnebaden goed voor uw bloeddruk?
Regelmatig verschijnen er waarschuwingen voor de gevaren van zonnebaden. Het is slecht voor de huid en kan huidkanker veroorzaken. Maar het is mogelijk wel goed voor uw bloeddruk, en zou daardoor de kans op een hartaanval of een beroerte kunnen verminderen. Dat schrijven onderzoekers van de universiteiten van Southampton en Edinburgh in het tijdschrift Journal of Investigative Dermatology. 24 gezonde vrijwilligers werden in een labo blootgesteld aan ultraviolet A (UVA) lampen. In een eerste fase werden ze 60 minuten bestraald, waarbij de UVA-stralen evenwel werden geblokkeerd, waardoor ze alleen het warmteeffect ondergingen. In een tweede fase werden ze gedurende 22 minuten aan het UVA-licht blootgesteld, wat overeenkomt met ongeveer een half uur zonnebaden op de middag in Zuid-Europa.

De onderzoekers stelden vast dat de UVA-stralen leidden tot een verlaging van de bloeddruk en een verhoging van het hartritme. Ze ontdekten dat wanneer stikstofmonoxide wordt blootgesteld aan zonlicht kleine hoeveelheden stikstofmonoxide van de huid naar de bloedcirculatie worden verplaatst. Het ultraviolette licht verwijdt de bloedvaten en verandert het stikstofmonoxide-niveau in de huid en in het bloed. Daarnaast werd aangetoond dat UV-stralen geen invloed hebben op het vitamine D-niveau. De wetenschappers suggereren dat stikstofmonoxide betrokken is bij de regulatie van de bloeddruk.
Dat de voordelen van zonlicht ruimschoots opwegen tegen de nadelen, zoals een van de onderzoekers in de Britse pers beweerde, kan op basis van dit onderzoek evenwel niet hard worden gemaakt.

Bronnen
www.nature.com/jid/journal/vaop/naam/pdf/jid201427a.pdf
www.nhs.uk/news/2014/01January/Pages/Little-proof-sunbathing-cuts-heart-attack-risk.aspx


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram