ad

Verwarming lager zetten helpt om te vermageren

Laatst bijgewerkt: maart 2014
123-vr-ouder-koud-temp-chauff-170_12.jpg

nieuws Wij brengen ongeveer 90 percent van onze tijd binnenshuis door, in goed verwarmde woonkamers en kantoren. Het gevolg daarvan is dat ons lichaam zelf geen inspanningen meer moet doen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Wat betekent dat voor onze gezondheid? En wat zou er gebeuren als we ons lichaam opnieuw een beetje meer laten werken om de eigen lichaamstemperatuur te regelen? Volgens onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum van Maastricht zou dat wel eens een gezonde én duurzame methode kunnen zijn om af te vallen.

Ze baseren zich daarvoor op diverse studies over de effecten van de omgevingstemperatuur op diverse lichaamsfuncties. Zo blijkt bijvoorbeeld dat we, als we bij koude rillingen krijgen, tot vijf keer meer energie verbranden om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Maar ook bij minder koude temperaturen, waarbij we niet moeten rillen, heeft ons lichaam extra-energie nodig om de lichaamstemperatuur constant te houden (non-shivering thermogenesis of NST). Onderzoek bij ratten én mensen toont aan dat bij een temperatuur rond 17 °C meer zogenaamd bruin vet wordt aangemaakt en wordt verbrand. Dit is een soort vet dat vooral bij baby’s voorkomt, bij wie de interne temperatuurregeling nog niet perfect werkt, maar dat in beperkte mate ook bij volwassenen voorkomt.

Volgens de onderzoekers zou regelmatige blootstelling aan temperaturen van rond 17-19 °C ertoe leiden dat mensen gewend raken aan die koude, waardoor de non-shivering thermogenesis wordt geactiveerd en we meer bruin vet aanmaken, dat dan verbrand wordt om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit zou als eindresultaat hebben dat we tot 30% meer energie verbruiken, dat minder vet wordt opgeslagen en dat we dus zouden vermageren.
Dat wordt bevestigd door een experiment met een groep vrijwilligers die gedurende tien dagen zes uur per dag doorbrachten in een ruimte met een temperatuur van 15 °C. Uit dit experiment bleek dat de vrijwilligers een verhoging van bruin vet hadden, zich comfortabeler voelden en minder bibberden bij een temperatuur van vijftien graden Celsius. Naar verloop van tijd waren de vrijwilligers gewend aan de kou.
Misschien moeten we onszelf trainen om meer tijd in de kou door te brengen en de temperatuur binnenshuis meer aan te passen aan de temperatuur buitenshuis, vinden de wetenschappers.


ad


pub