Vaccin tegen gele koorts beschermt levenslang

Laatst bijgewerkt: March 2014
vaccinat-hdsch-br-170_400-04.jpeg

nieuws Het vaccin tegen gele koorts beschermt levenslang. Een herhalingsvaccinatie om de tien jaar is dus niet meer nodig. Dat zegt de Strategic Advisory Group of Experts on Immunisation van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Tot nu toe werd een herhaloingsvacin om de tien jaar aanbevolen.

Gele koorts is een virale infectie overgedragen door muggen, en komt enkel voor in bepaalde tropische gebieden in Afrika en Zuid-Amerika.
Vaccinatie wordt ten zeerste aangeraden voor alle reizen naar risicogebieden (in Afrika en Zuid-Amerika). In sommige landen is de vaccinatie trouwens verplicht. Andere landen eisen een vaccinatiebewijs van reizigers ouder dan 6 maanden of 1 jaar afkomstig uit risicolanden, zelfs wanneer u er slechts op doorreis was. Dit is onder meer het geval voor Bangladesh (voor reizigers uit Belize, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Malawi, Mauritanië, Nicaragua, Trinidad-Tobago), Egypte (voor reizigers uit Belize, Costa Rica, Trinidad-Tobago) en voor Guinee-Bissau (voor reizigers uit Mauretanië).

Het vaccin wordt met een eenmalige injectie toegediend. Het mag toegediend worden samen met andere (reis)vaccins. Het kan toegediend worden vanaf de leeftijd van 9 maanden (en indien nodig vanaf 6 maanden). Het vaccin wordt niet gegeven aan zwangere vrouwen omwille van het mogelijke risico voor de foetus. Ook wordt aangeraden om tot één maand na de vaccinatie niet zwanger te worden. Meestal zal men aan zwangere vrouwen die niet gevaccineerd zijn afraden om naar een hoog-risicogebied te reizen.

Op dit ogenblik blijven de internationale aanbevelingen voor 10-jaarlijkse vaccinatie in meerdere Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen van kracht, en wordt een bewijs van vaccinatie geëist alvorens men het land binnen mag. De WGO zal deze landen aanmoedigen om hun vaccinatievoorschriften te wijzigen.
Voor meer informatie over gele koorts, zie www.itg.be , kies "Reisgeneeskunde".

zie ook artikel : Infecties- reisvaccinaties en preventieve behandelingen

bron: www.bcfi.be/Folia/Index.cfm?FoliaWelk=F40N12D
verschenen op : 15/03/2014

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt