Hoe groot is een ‘normale’ penis?

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123-man-onderbroek-vergrootgl-170-01.jpg

nieuws Als we de internetreclames zouden mogen geloven waarin allerlei middeltjes en methoden worden aangeprezen om een grotere penis te krijgen, hebben nogal wat mannen problemen met de lengte en/of dikte van hun penis.

Meestal is dat een ingebeeld probleem, omdat men denkt een te kleine penis te hebben (in vergelijking dan wellicht met sommige pornoacteurs) ofwel omdat men denkt dat vrouwen vallen voor een grote penis. Hoewel veel vrouwen de lengte van de penis wel belangrijk vinden, blijkt toch uit verschillende studies dat er geen verband bestaat tussen penisgrootte en tevredenheid met het seksuele leven. Om een goede minnaar te zijn heb je dus geen grote penis nodig. Een penis in erectie van 7 cm is al genoeg om fatsoenlijk te kunnen vrijen

Lees ook: Zorgen over de lengte van de penis

Hoe kan je je penis meten?
Als je wilt weten hoe lang je penis is (zowel in slappe als in stijve toestand), meet je hem met een lintmeter aan de bovenkant (de buikkant). Vanaf het schaambeen, waar de penis begint, tot het topje van de eikel, terwijl deze wordt uitgetrokken tot maximale lengte. De omtrek meet je op het dikste gedeelte.
Weetjes:
• De penis van een volwassen man is ontspannen gemiddeld 9,8 cm lang met een omtrek van 8-12 cm, in erectie gemiddeld 14,8 cm bij een omtrek van 12-13 cm. Voor alle duidelijkheid: ‘gemiddeld’ is niet hetzelfde als ‘normaal’. Een slappe penis van 6 tot 11 cm en een stijve van 11 tot 20 cm worden als 'normaal' beschouwd. Een slappe penis kleiner dan 6 cm wordt als klein beschouwd (micropenis), groter dan 11,5 cm als groot. Een stijve penis kleiner dan 10 cm komt maar bij 1 op de 5000 mannen voor, groter dan 22 cm komt slechts bij 1 op de 10.000 mannen voor.
• Bij koud weer of in koud water krimpen de penis en balzak, de penis is dan vaak tussen de 2 en 5 cm lang.
• De penis begint te groeien tijdens de puberteit. Wanneer het maximum wordt bereikt hangt af van persoon tot persoon. Sommige jongens hebben op hun veertiende al een flinke penis, bij andere duurt dit tot 17-18 jaar. Jongens met een ‘kleine’ penis hoeven dus niet direct te panikeren.

Hieronder een aantal gemiddelde penismaten (in erectie). Nogmaals: ‘gemiddeld’ is niet hetzelfde als ‘normaal’.

Lees ook: 10 redenen waarom je voldoende seks moet hebben

Leeftijd

Lengte (in cm)

Omtrek (in cm)

12

7-10,4

7,6

13

8,7-13,6

9,9

14

9,8 -14,6

10,1

15

11,8 - 15,3

10,6

16

12,5 - 15,7

11,0

17

13,5 - 15,9

11,3

18

13,7 - 16

11,7

Lees ook: Circumcisie (besnijdenis)

• Vanaf ongeveer 60 jaar wordt de penis in erectie vaak een of twee centimeter korter.
• Aan de grootte van de penis in slappe toestand is niet altijd te zien hoe groot de penis in erectie is. Bij een erectie nemen kleine penissen doorgaans meer in lengte toe dan grote penissen. Bij iemand die een kleine penis in rust heeft, kan de grootte van de penis in erectie boven het gemiddelde zijn. Het tegenovergestelde komt ook voor.
• Of de lichaamslengte een rol speelt, en grote mannen een langere penis hebben, is niet helemaal zeker. Wel zou er een omgekeerd verband bestaan tussen de lichaamsomvang en de penislengte: dikkere mannen met een hoge Body Mass Index (BMI) blijken vaak kortere penissen te hebben.
• Dat er een relatie zou bestaan tussen de penislengte en de schoenmaat, is een fabeltje. Vermits grote mannen doorgaans ook grotere voeten hebben, is er eventueel onrechtstreeks een verband.
• Er is wel een correlatie gevonden met de vingerlengte. Hoe langer de (wijs)vingers, hoe groter de kans op een langere penis.
• Er zijn aanwijzingen dat de gemiddelde penislengte de laatste decennia vermindert – zeker in verhouding tot de toegenomen lichaamslengte – maar die afname is tot nog toe onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.
• De Amerikaan Jonah Falcon heeft officieel de langste penis ter wereld: 24 centimeter in slappe toestand, 34 centimeter bij erectie, en 20 centimeter in omtrek.

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

Bronnen:
https://wibnet.nl
https://www.centrumvoorurologie.nl

Lees ook: Wat zijn de zeven gouden regels voor de intieme hygiëne?
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram