ad

Wat moet u doen tegen schurft?

Laatst bijgewerkt: november 2019
standaard-schurht-170.jpg

nieuws Schurft of scabiës is een zeer besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt.
Schurft geneest niet vanzelf. Indien u schurft hebt, moet u zich laten behandelen. Raadpleeg daarvoor uw arts.
Ook alle huisgenoten van en meestal ook andere personen die nauw (lichaams)contact hebben gehad met besmette personen en mogelijk ook besmet zijn, moeten behandeld worden, zelfs als ze (nog) geen symptomen vertonen. In scholen en instellingen kan dit betekenen dat grote groepen mensen moeten worden behandeld.
Iedereen moet zo snel mogelijk en op hetzelfde moment (binnen een periode van 24 uur) worden behandeld, om te vermijden dat de schurftmijt blijft circuleren en een pingpongeffect optreedt waarbij de een voortdurend de ander besmet.

Meestal is slechts één behandeling nodig. De jeuk verdwijnt geleidelijk na een succesvolle behandeling. Pas als alle dode mijten en eieren door de voortdurende vernieuwing van de huid zijn afgestoten, is de jeuk geheel verdwenen. Dit kan enkele weken duren. Denk dus niet te snel dat de behandeling mislukt is.
Indien na deze periode de jeuk blijft bestaan of wanneer er nog nieuwe gangetjes ontstaan, is de behandeling waarschijnlijk niet afdoende geweest. Dan moet u de behandeling één keer (niet vaker!) herhalen. Ook bij deze volgende behandeling moeten alle huisgenoten meebehandeld worden.

Behandeling met crème
Schurft kan worden behandeld door het hele lichaam in te smeren met permetrinecrème (Zalvor) of benzylbenzoaat.
• Permetrinecrème aan 5% (Zalvor) is de meest werkzame behandeling. Meestal volstaat een éénmalige behandeling. Permetrine mag ook bij jonge kinderen (vanaf 2 maanden) en tijdens zwangerschap en borstvoeding worden gebruikt. Eén tube crème van 30 g is meestal voldoende voor een volwassene. Zalvor wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. Maar uw apotheker kan ook een magistrale bereiding maken die goedkoper is.
Benzylbenzoaat aan 25% is minder doeltreffend en meer irriterend. Het is ook kleverig en heeft een onaangename geur. Bovendien moet dit product 24 uur inwerken en moet het drie opeenvolgende dagen gebruikt worden.

Hoe permetrinecrème gebruiken?
• Een goed tijdstip voor behandeling is ’s avonds voor het slapengaan, want de crème moet minstens 8 uur kunnen inwerken. Trek na het insmeren schone kleren aan en ga slapen in een schoon bed.
• Het is beter om voor het insmeren niet onder de douche of in bad gaan. Indien dat toch gebeurt moet u wachten tot de huid goed droog is.
Het hele lichaam wordt vanaf de kaakrand tot en met de tenen ingesmeerd met de crème. Bij kinderen tot twee jaar wordt ook het gezicht en het behaarde hoofd ingesmeerd, bij oudere kinderen en volwassen hoeft dit niet. Omdat men zichzelf niet helemaal kan inwrijven, is daarbij hulp van iemand anders nodig. Die persoon draagt het best wegwerphandschoenen.
• Besteed extra aandacht aan huidplooien van vingers, tenen, bilspleet en geslachtsdelen.
• Extra aandacht moet ook besteed worden aan de nagels: door krabben kunnen mijten of eieren onder de nagels gekomen zijn. Knip de nagels daarom kort en breng de crème met een borsteltje (bv. een zachte tandenborstel) onder de rand van de nagels aan.
• Vermijd elk contact met de ogen en de mond. Wanneer toch contact heeft plaatsgevonden: spoelen met veel water.
• Het is de bedoeling dat de crème langdurig in contact is met de huid. Dus bij tussentijds handen wassen, toiletbezoek, verwisselen van luiers of incontinentiemateriaal: bijsmeren.
• Acht tot twaalf uur na het insmeren met permetrinecrème wast u zich goed af onder de douche. Droog u af met een schone handdoek en trek schone kleren aan. Vervang ook alle beddengoed. Draag daarbij een hemd met lange mouwen en handschoenen.

Behandeling met pillen
Er bestaat een geneesmiddel in pilvorm, ivermectine, tegen schurft. Dit geneesmiddel is in België echter niet op de markt.
Wanneer de gehandeling met crème niet werkt of bij zeer ernstige infectie (scabiës norvegica), kan uw arts dit geneesmiddel bestellen.

Beddengoed en kleren wassen
• Bij een infectie met schurft moeten alle kleren (onder- en bovenkleding, sjaal, handschoenen, pyjama enz.) die de voorbije drie à vier dagen gedragen zijn, en alle beddengoed (inclusief knuffeldiertjes) en badlinnen die in die periode gebruikt zijn, op 60 graden gewassen worden.
• Kleren die niet op 60 graden gewassen kunnen worden, pantoffers, schoenen enz. moet u minstens drie dagen in een afgesloten plastic zak doen en bij kamertemperatuur bewaren.
• Het matras, dekbed en kussen hoeft u niet te wassen, wel kussenslopen, dekbedovertrek, matrasbeschermer enz. Stofzuig de matras en laat het bed minstens één dag en zo mogelijk drie à vier dagen onopgemaakt.
Dekbed, kussens en dekens moet u minstens 3 dagen luchten (=uithangen) of luchtdicht in een plastic zak bewaren alvorens ze weer te gebruiken.
• Verwijder zo mogelijk alle tapijten en laat ze opgerold gedurende enkele dagen luchten bij kamertemperatuur. Doe dit ook met losse kussens van zetels. Stofzuig ze nadien zeer grondig.
Buiten het menselijk lichaam zijn de meeste mijten na 3 dagen bij kamertemperatuur dood. De overgebleven mijten zijn dan zo verzwakt dat ze zich niet meer kunnen voortplanten.

zie ook artikel : Schurft of scabiës

Bronnen
www.zorg-en-gezondheid.be/Ziektes/Ziektelijst-A-Z/Scabi%C3%ABs-%28schurft%29/
www.rivm.nl/Onderwerpen/S/Scabies
www.huidinfo.nl/schurft.html
www.huidziekten.nl/folders/nederlands/scabies.htm
www.thuisarts.nl/schurft
 

 
ad


pub