Langer leven? Eet meer noten

Laatst bijgewerkt: februari 2020
unsplash_noten_2020.jpg

nieuws Mensen die dagelijks een handjevol noten (± 28 g) eten leven langer en zijn doorgaans ook slanker dan mensen die geen noten eten. Dat blijkt althans uit een nieuw, langlopend onderzoek gepubliceerd in het gereputeerde New England Journal of Medicine . Mensen die dagelijks een portie van 28 g of meer noten eten, hebben 20% minder risico op vroegtijdige sterfte in vergelijking met mensen die geen noten eten. Wie één keer per week 28g eet, loopt 7% minder risico op vroegtijdige sterfte.

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat mensen die geregeld noten eten een kleinere kans op hartziekten, galstenen en darmkanker. Noten bevatten relatief veel omega-3 en omega-6-vetzuren waaraan allerlei gezondheidsvoordelen worden toegeschreven, die evenwel niet altijd bewezen zijn. Wel is herhaaldelijk aangetoond dat noten goed zijn voor het cholesterolgehalte: ze bevatten veel onverzadigde vetten en verlagen het totale cholesterol in het bloed én de hoeveelheid ‘slechte’ LDL-cholesterol.
Noten zijn bovendien een goede bron van eiwit, voedingsvezels, vitamines (o.m. vitamine A, E en B) en mineralen (zoals ijzer), waardoor ze kunnen gebruikt worden als vleesvervanger.
Anderzijds bevatten noten relatief veel vet (gemiddeld 600 kcal per 100 g), waardoor men er toch beter ook weer niet te veel eet. Als noten als vleesvervanger worden gebruikt, is het aan te raden ongeveer op 30-40 gram per persoon per keer te rekenen. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat wat minder.
Mensen die kampen met overgewicht mogen dus zeker niet overdrijven met noten, al blijkt uit het nieuwe Amerikaanse onderzoek dat mensen die dagelijks 28g noten aten slanker zijn dan mensen die nooit noten eten. Maar dat kan ook te maken hebben met de rest van hun dieet.

Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat de mensen die geregeld noten aten, doorgaans meer bewegen, minder roken, meer groenten en fruiten eten... kortom gezonder leven. Misschien zijn noten gewoon een onderdeel van een gezond leven en is het dank zij dat gezond leven dat de noteneters langer leven, en niet zozeer omdat ze veel noten eten.
Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 °C. Gepelde noten kunnen makkelijk ranzig worden wegens hun hoge oliegehalte. Noten die zelfs maar een beetje oud of ranzig zijn, kan je beter niet gebruiken. Om ze vers te houden, moeten zowel gepelde noten als notenpasta’s in lucht- en lichtdichte verpakkingen bewaard worden, bij voorkeur in de koelkast.
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram