ad

Kinderen slachtoffer van vier op tien fietsongevallen

Laatst bijgewerkt:

nieuws Volgens cijfers van EHLASS (European Home and Leisure Accident Surveillance System) zijn kinderen tussen 5 en 14 jaar de grootste slachtoffers van fietsongevallen. Ruim 4 op 10 fietsongevallen komen voor in deze leeftijdsgroep. Jongens zijn twee keer zo veel het slachtoffer van een ongeval dan meisjes. De overgrote meerderheid van de ongevallen gebeurt inde zomermaanden (juni tot augustus). Het aantal neemt toe in de namiddag en op zondag. Meer dan de helft van de fietsongevallen gebeurt tijdens een verplaatsing, slechts 10% tijdens een sportactiviteit en 28% tijdens het spel.

In meer dan 80% van de gevallen is het ongeval een gevolg van een val, vaak na een aanrijding met een obstakel op de weg of een auto.

In 4 op 10 gevallen is medische verzorging vereist na een fietsongeval. 1 slachtoffer op 10 moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Ook hier scoort de leeftijdsgroep tussen 5 en 14 jaar het hoogst: de helft van de gehospitaliseerden valt in deze leeftijdsgroep. Twee op drie van de gehospitaliseerden heeft een hoofd- of hersenletsel. Volgens de onderzoekers onderstrepen deze gegevens de noodzaak tot het dragen van een fietshelm.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub