Zijn elektronische sigaretten te gebruiken om te stoppen met roken?

Laatst bijgewerkt: december 2013
123-vr-e-sigaret-170_12.jpg

nieuws Waar de e-sigaret graag voorgesteld wordt als een middel om te stoppen met roken, kan een verdere verspreiding van het 'e-roken' ook leiden tot een toename van het aantal nicotineverslaafden en dus op langere termijn van het aantal tabaksrokers.

• Onderzoek toont aan dat e-sigaretten de zucht naar nicotine en de ontwenningsverschijnselen kunnen verminderen. Zelfs e-sigaretten zonder nicotine verlagen de drang om te roken en leiden tot minder ontwenningsverschijnselen.

• Diverse onderzoeken bevestigen dat sommige rokers door het gebruik van e-sigaretten stoppen of verminderen met het roken van gewone sigaretten. Voor veel gebruikers van e-sigaretten is dat zelfs de belangrijkste reden om ermee te beginnen.
Dat bleek bijvoorbeeld uit een recent onderzoek aan de universiteit van Genève (www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306460313003304).

Mensen die een elektronische sigaret gebruikten, rookten na één jaar minder gewone sigaretten of waren helemaal gestopt met roken. Van diegenen die gestopt waren met roken en een e-sigaret gebruikten, was 6% na één maand opnieuw beginnen roken. Van diegenen die bij het begin van de studie nog rookten en e-sigaretten gebruikten, was 22% na één maand gestopt en 46% na één jaar.

Dat wordt dan weer tegengesproken door ander onderzoek. Zo toonde een recente studie in Zuid-Korea (in het Journal of Adolescent Health - www.jahonline.org/article/S1054-139X%2813%2900748-9/abstract), waar e-sigaretten erg populair zijn, dat jongeren die geprobeerd hadden om te stoppen met roken vaker e-sigaretten gebruikten dan niet-rokers, en dat het gebruik van e-sigaretten de kans om effectief te stoppen, verminderde.

• Tot nu toe is alleszins niet aangetoond dat e-sigaretten helpen bij langdurig stoppen met roken, zo stelt het Nederlandse RIVM in haar rapport over e-sigaretten.

• Anderzijds kunnen e-sigaretten, door een simulatie van de sigaretbeleving te bieden, voor ex-rokers de aanzet vormen om weer in hun oude gewoontes te vervallen.

• Gezondheidsexperts vrezen bovendien dat e-sigaretten voor jongeren een opstapje kunnen zijn om traditionele sigaretten te gaan roken. Dat wordt ook bevestigd door het hoger geciteerde onderzoek uit Zuid-Korea.
E-sigaretten die nicotine bevatten, kunnen net als gewone sigaretten verslavend werken.

De marketing van e sigaretten is sterk op jongeren gericht, aangezien sommige producten totaal niet op traditionele sigaretten lijken en worden aangeboden in aantrekkelijke kleurtjes zoals roze, paars, wit, zwart, rood en blauw, en in smaken zoals chocola, aardbei enz. Sommige e sigaretten hebben blitse knopjes of lampjes in de vorm van een diamantje, en lijken daardoor meer op hebbedingetjes dan op sigaretten.
Sommige ontwerpen lijken meer op elegante kleurpennen dan op e sigaretten. Dat laatste kan een serieus probleem gaan vormen, aangezien er op dit moment geen wetten zijn om te voorkomen dat de e-sigaretten – die bedoeld zijn voor mensen ouder dan achttien jaar – aan mensen jonger dan achttien jaar worden verkocht. Ook hebben de meeste producten geen waarschuwingsetiket om mensen te informeren over de gezondheidseffecten.


pub