ad

Nieuwe kniegewrichtsband ontdekt

Laatst bijgewerkt: februari 2014
kine-oef-sport-reval-mass-knie-170_560_05.jpg

nieuws Twee kniechirurgen van UZ Leuven ontdekten een onbekende gewrichtsband in de menselijke knie. Die gewrichtsband blijkt een belangrijke rol te spelen bij patiënten met een scheur in de voorste kruisband.

Het bleef een raadsel voor kniechirurgen waarom sommige sporters, ondanks een perfect uitgevoerde kruisbandoperatie en bijhorende oefentherapie, last bleven hebben van ‘doorzakken’ van de knie. Daarom startten orthopedische chirurgen Dr. Steven Claes en prof. Dr. Johan Bellemans vier jaar geleden een onderzoek naar ernstige voorstekruisbandletsels.
Zij identificeerden als eersten de onbekende gewrichtsband, die de naam anterolateraal ligament (ALL) kreeg. Het onderzoek toont aan dat de gewrichtsband voorkomt in 97 procent van de knieën.

Bijkomende experimenten bewijzen dat de zogenaamde pivot-shift, het door de knieën zakken bij patiënten met een voorstekruisbandscheur, te wijten is aan een letsel in de ALL-gewrichtsband.

Met hun onderzoek stellen de artsen het huidige denkpatroon over ernstige voorstekruisbandletsels in vraag. Het kan bovendien een doorbraak betekenen voor de behandeling van patiënten met een ernstig gewrichtsbandletsel van de knie.
Een voorstekruisbandscheur is een vaak voorkomend letsel bij voetballers, basketters en skiërs en bij andere sporten waarbij men plotse draaibewegingen met de knie maakt.
ad


pub