ad

Glutenvrij dieet eenzijdig

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en goede begeleiding kan de gezondheid schaden. Dat stelt de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De patiëntenvereniging noemt een glutenvrij dieet modieus, maar eenzijdig. Een glutenvrij dieet zonder medische noodzaak kan schadelijk zijn omdat in glutenbevattende granen zoals tarwe of spelt veel gezonde bouwstoffen en vezels zitten die belangrijk zijn voor het lichaam, aldus de patiëntenvereniging.

De NCV stelt dat alle publicaties die verschijnen over de vermeende effecten van gluten nauwelijks wetenschappelijke basis kennen. “Van brood word je dik, het is ongezond en dat ligt met name aan de gluten luidt zo ongeveer de boodschap van de media. Brood zou een schadelijk product zijn voor grote bevolkingsgroepen.” De NCV noemt de gedachte dat brood en gluten ongezond zouden zijn een uit de VS overgewaaide hype.

Glutenvrij eten is volgens de huidige wetenschappelijke studies voor hooguit 3 à 4 procent van de mensen een goed idee: dat zijn mensen die vanwege glutenintolerantie (coeliakie) of glutensensitiviteit) dit dieet zouden moeten volgen. Bewijs dat het voor andere groepen mensen gezond zou zijn ontbreekt.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub