Wat kunt u doen tegen winterhanden?

Laatst bijgewerkt: December 2013 | 18 reacties
winterhanden-huid-koud-handsch-400_170_11.JPG

tips Sommige mensen hebben in de winter last van zogenaamde winterhanden, -oren, -tenen, -voeten of zelfs -dijen. In medisch jargon spreekt men van perniones. Het gaat om een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude, waardoor het bloed niet goed meer doorstroomt.

Langdurige blootstelling aan lage temperatuur (rondom het vriespunt) in combinatie met hoge luchtvochtigheid en wind kunnen problemen veroorzaken. Factoren zoals te strakke schoenen, te dunne sokken / kousen, veel zweten en strakke handschoenen kunnen ook klachten doen ontstaan.

Het is een onschuldige kwaal is, die vanzelf overgaat, maar die wel vervelend en erg pijnlijk kan zijn. Voor mensen die voor werk of hobby vaak buiten in de kou moeten zijn, kan het heel hinderlijk zijn.

Verschijnselen

• Pijnlijke, rode tot blauwe, gloeiende, vaak jeukende, tintelende of branderige zwellingen op de vingers, handen, tenen, voeten, hielen, onderbenen, soms dijen, neuspunt, oorranden. Eenmaal terug in de warmte, bijvoorbeeld voor de kachel, wordt het jeukende en branderige gevoel tijdelijk erger.

• Soms kunnen er blaren, zweertjes of wondjes en kloven ontstaan. Als deze open gaan, kunnen ze geïnfecteerd raken.

Hoe vermijden?

• Warme, goed isolerende kleding (dikke sokken, handschoenen, ruim zittende, goed isolerende schoenen, ) en warme omgeving;

• Blijf niet rondlopen in natte kleren;

• Blijf niet te lang stilstaan of stilzitten in koude omstandigheden. Lichaamsbeweging bevordert de bloedsomloop.

• Vermijd extreme kou, en vooral temperatuurswisselingen.

Hoe behandelen?

Er bestaat eigenlijk geen echte behandeling waarvan het effect bewezen is.
Mogelijke behandelingen zijn:
• wisselbaden (waarbij de handen of voeten 2 à 3 minuten in koud en daarna in warm water ondergedompeld worden). Dit gebeurt het best voor de winter.

• massage.

• UVB therapie in het begin van de winter

• capsicum crème of Midalgan Forte

• vaatverwijdende middelen zoals Nifedipine of Adalat, diltiazem (Tildiem), prazosine, nicotinezuurderivaten zoals Complamin (xanthinolnicotinaat), Trental (pentoxyfylline), of Loftyl (buflomedil).
Van geen enkele van deze methoden of producten is evenwel aangetoond dat ze enig effect hebben.


verschenen op : 10/12/2013

18 reacties

Wat kunt u doen tegen winterhanden?

door Amine , 13 October 2017 om 13:21

Ik heb last van winter of als ik in de keuken iets met water doen krijg ik rood handen ik weet niet hoe dat komt of er iets of een goede crème die dat kan helpen zou ik graag wat informatie krijgen graag .

kloven aan de voeten

door de smedt gino, 8 February 2014 om 13:26

Al jaren ten einde raad alles geprobeerd tot iemand zei de oude methode elke week 2 maal in soda badje super mijn voeten zien er als nieuw uit. En beetje bij vijlen en met en voeten creme insmeren. Ik weet over wat ik klap ik heb en staand beroep en ik loop 3a 4 maal per week.dUS gezonde en voeten zonder kloven is en must. Proberen zou ik zeggen.

Wat kunt u doen tegen winterhanden?

door Heidi Vansimpsen, 8 February 2014 om 12:37

s'avonds voor het slapen gaan, je handen goed insmeren met een vette creme en kantoenen handschoenen aandoen (je kan ook washandjes hiervoor gebruiken). s'morgen zijn de wondjes dicht en heb je zachte handen.

Perniones/Winterhanden

door anoniem, 7 February 2014 om 15:15

L.S., Als mogelijke behandeling bij winterhanden worden wisselbaden aangeraden. Dit is een obsolete behandelmethode. Het lichaam leert nog heftiger reageren op afkoeling en dit werkt dus eerder averechts. Bovendien gaat het niet zozeer om langdurige kou, maar juist om afkoeling. Afkoeling vermijden is dan ook het enige dat werkt. In dit kader is het zinvol aan te raden het hoofd en de oren te bedekken (is meestal het grootste aan de (koude) lucht blootgestelde deelvan het lichaam. Ook afkoeling elders geeft reactie aan de aangedane lichaamsuiteinden. Met vriendelijke groet, Johan Screever

bekijk alle 18 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub