Onregelmatige beduren leiden tot gedragsproblemen bij kinderen

nieuws Kinderen die op onregelmatige tijden slapen hebben vaker last van gedragsproblemen. Een onregelmatig slaapritme kan leiden tot verstoring van processen die te maken hebben met de ontwikkeling van het brein. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek in het tijdschrift Pediatrics.

De onderzoekers verzamelden gegevens over de slaapgewoonten van kinderen op 3-, 5- en 7-jarige leeftijd van meer dan 10.000 kinderen. Op de leeftijd van 3 jaar ging ongeveer 20% van de kinderen op wisselende tijdstippen naar bed, op 5 jaar was dat nog 9 %, op 7 jaar 8%.

Kinderen die op onregelmatige tijden naar bed gaan en later dan 9 u ‘s avonds gaan slapen, blijken vaker gedragsproblemen te hebben dan kinderen die steeds rond dezelfde tijd gaan slapen. Hoe langer de kinderen op onregelmatige tijden naar bed worden gebracht, hoe groter de gedragsproblemen. Kinderen die op één moment tijdens het onderzoek een onregelmatige bedtijd hadden, bijvoorbeeld op 5-jarige leeftijd, scoorden gemiddeld een halve punt hoger op de 'gedragsproblemenschaal'. Sliepen ze op twee momenten op onregelmatige tijden, bijvoorbeeld op 3- en 5-jarige leeftijd, dan scoorden ze ongeveer een punt hoger. Onregelmatige bedtijden op alle drie de leeftijden, zorgden voor een hogere score van iets meer dan twee punten op de gedragsproblemenschaal. Gelukkig zijn de problemen omkeerbaar: het gedrag van kinderen, die eerder op onregelmatige tijden naar bed gingen maar later meer regelmaat kregen, verbeterde.

Eerder onderzoek van dezelfde groep had al aangetoond dat kinderen met onregelmatige slaapuren ook minder goede schoolresultaten behalen, o.m. voor lezen en wiskunde.
Een mogelijke verklaring is dat de onregelmatige bedtijden de biologische klok verstoren, wat leidt tot een soort jetlag. Ten tweede verstoort een onderbroken slaap processen die te maken hebben met de ontwikkeling van het brein. De onderzochte kinderen die op een laat en onregelmatig tijdstip gingen slapen, kwamen in meerderheid uit een sociaal achtergestelde omgeving. Ze keken meer televisie, vaak in hun eigen slaapkamer. Hun ouders lazen bovendien minder verhaaltjes voor het slapengaan. Ook dit kan een invloed hebben.

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram