Schorseneren: lekker én gezond

In dit artikel
Schorseneren: lekker én gezond

dossier

Schorseneren zijn een typische wintergroente. Ze wordt ook wel eens winterasperge of ‘armeluisasperge’ genoemd, omdat de smaak inderdaad een beetje op asperges lijkt. Een goede bereiding met schorseneren hoeft niet onder te doen voor asperges. Een andere bijnaam is ‘keukenmeidenverdriet’ of ‘huisvrouwenleed’ omdat het nogal een klus is om de zwarte wortels schoon te maken.


Lees ook: Hoe gezond zijn asperges en hoe moet je ze klaarmaken?

Voedingswaarde

Getty_schorseneren_2024.jpg

© Getty Images

Schorseneren leveren ongeveer 70 kcal per 100g op, wat iets meer is dan de meeste groenten. Ze bevatten veel ijzer, vezelstoffen en vitamine C, en behoorlijke hoeveelheden kalium, fosfor, calcium en magnesium. Ze bevatten ook inuline, dat is een fermenteerbaar, niet-oplosbaar zetmeel dat in het lichaam wordt omgezet tot fructose en dat werkt als prebioticum: het zou een positieve invloed hebben op de darmflora. Voor mensen met een prikkelbaar darmsyndroom zijn ze afgeraden, precies omwille van de aanwezigheid van die fermenteerbare suikers. 

Lees ook: Na pre- en probiotica: wat zijn postbiotica?

Seizoen

Schorseneren zijn tegenwoordig bijna het hele jaar te koop, maar ze zijn het best van november tot maart. Ze moeten bij aankoop stevig aanvoelen, niet vertakt en helemaal droog zijn. Je kan ook schorseneren uit diepvries, blik of glas kopen, die bevatten nog altijd veel vitamines en mineralen. Reken op ongeveer 250 g verse schorseneren per persoon voor een hoofdmaaltijd.

Lees ook: Zijn groenten uit blik gezond?

Bewaren

Verse schorseneren kan je bewaren op een koele droge plaats. In de koelkast blijven ze ongeveer een week goed. Op een koele, droge plaats kan je ze in een papieren zak enkele weken houden.

Lees ook: Met welke voeding kan je je immuunsysteem versterken?

Schoonmaken

Spoel de schorseneren goed af en schil ze dan met een dunschiller. Draag daarbij keukenhandschoenen omdat het kleverige melksap de handen hardnekkig vuil maakt. Leg de geschilde schorseneren meteen in een kom water met citroensap of azijn om bruinkleuren te voorkomen. Je kan de schorseneren ook ongeschild koken. Borstel ze dan droog goed af, kook ze gaar en schraap dan de schil af. Ook hiervoor gebruik je het best een keukenhandschoen. 

Lees ook: Waarvoor kan je azijn gebruiken?

Bereiden

Je kan schorseneren koken, stomen, bakken, frituren of zelfs rauw eten gemengd in een slaatje. Je kan ze opdienen als groente, bv. puur met een klontje boter, met een bechamel- of kaassaus of gegratineerd in de oven, verwerkt tot puree of in de soep. Voeg een scheutje melk toe aan het kookwater, zo voorkom je dat de schorseneren bruin verkleuren. Reken ongeveer 10 à 15 minuten kooktijd. Controleer af en toe tijdens het koken, ze moeten nog beetgaar zijn.

Lees ook: Zijn voorgesneden groenten even gezond als verse groenten?

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram