Voor jou gelezen op De Standaard

VUB wil stotterende mensen Rilatine geven

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
standaard-rilatine-170.jpg

nieuws De Vrije Universiteit Brussel (VUB) start een studie naar de mogelijkheden van het ADHD-middel Rilatine om stotterende volwassenen te behandelen. De onderwijsinstelling wil naar aanleiding van Wereldstotterdag dinsdag extra aandacht besteden aan stotteren en zoekt proefpersonen voor het onderzoek.

Drie kwart van de behandelde mensen die stotteren stottert niet meer als ze volwassen zijn, maar voor de mensen die op volwassen leeftijd wel nog stotteren, is er nog geen oplossing. De vakgroep huisartsengeneeskunde van de VUB start daarom samen met de afdeling neurolinguistiek van de Franstalige ULB een onderzoek om ook die categorie te kunnen helpen.

Op dit moment wordt stotteren behandeld met stottertherapie bij een logopedist(e). In de literatuur is echter een hypothese gemaakt over ontwikkelingsstotteren waarbij een stof in de hersenen (dopamine genaamd) een cruciale rol zou spelen in de spraak- en bewegingsstoornissen die met stotteren geassocieerd zijn.

Twee jaar geleden werd in een Belgisch onderzoek een rapportage gedaan over een ernstige stotteraar waarbij zijn stotteren heel erg verbeterde na eenmalige inname van methylfenidaat, een stof die in België wordt geproduceerd onder de naam Rilatine.

Met deze studie wil de VUB onderzoeken of de inname van de stof methylfenidaat de ernst van het stotteren ook kan verminderen bij een grotere groep proefpersonen of dit enkel het geval was bij die ene persoon uit die Belgische studie van twee jaar geleden.

De onderzoekers zijn nu op zoek naar volwassen stotteraars die een eenmalige dosis Rilatine willen innemen om het effect op stotteren te onderzoeken. Zij kunnen zich aanmelden via www.stotteraar.be .

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131021_00801748
verschenen op : 22/10/2013 , bijgewerkt op 22/10/2013
De Standaard


pub