Waarom is periodieke oogcontrole vanaf 40 jaar nodig?

Laatst bijgewerkt: May 2015 | 5 reacties
oog-oz-glaucoom-170_400_03.jpg

tips Wanneer u plots met een oog- of gezichtsprobleem geconfronteerd wordt, is het normaal dat u een oogarts raadpleegt.

Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer:
• Uw oog of ogen hevig pijn doen
• Uw gezichtsvermogen plotseling snel achteruitgaat
• U plotseling wazig, dubbel of scheel ziet
• Er een scherp of stomp voorwerp in uw oog gekomen is
• Er een chemische stof in uw oog gekomen is
• U licht slecht kunt verdragen
• U aanhoudende irritatie (prikkeling, een zandkorrelgevoel...) aan een oog hebt
• Overdreven traanvocht en etter of omgekeerd abnormaal droge ogen hebt
• Een onverklaarbaar rood oog heeft.

Maar vele oog- en gezichtsproblemen hebben geen duidelijke symptomen. Ook wanneer u geen klachten hebt, is het aan te raden om vanaf 40-45 jaar geregeld uw ogen te laten controleren. Ook wanneer u lijdt aan bepaalde ziekten (bv. diabetes, hypertensie), een bepaalde oogafwijking hebt, bepaalde geneesmiddelen moet nemen die bijwerkingen op de ogen kunnen hebben, of een veeleisend visueel beroep hebt, kan een periodieke oogcontrole nodig zijn.

• Gezonde mensen zonder specifieke oogafwijkingen of –klachten laten zich het beste vanaf de leeftijd van 40-45 jaar controleren op de aanwezigheid van glaucoom.

Glaucoom één van de belangrijkste en vermijdbare oorzaken van blindheid. Ongeveer 2% van de Belgen boven de leeftijd van 40 jaar heeft glaucoom, vaak zonder het te weten. Bij glaucoom sterven de oogzenuwcellen langzaam af, meestal door een verhoogde oogdruk. Bij een oogcontrole meet een oogarts de oogdruk en wordt de oogzenuw onderzocht. Een verhoogde oogdruk kan verlaagd worden met aangepaste oogdruppels, met een laserbehandeling of met een heelkundige ingreep. Zeldzamere vormen van glaucoom veroorzaakt door een verminderde bloeddoorstroming, kunnen oogartsen ontdekken door een abnormale uitholling van de oogzenuw op te sporen.

Vanaf 40 jaar wordt een oogcontrole om de twee jaar aangeraden, boven de 65 om het jaar, ook wanneer er geen directe klachten zijn.

• Mensen met verhoogd risico op maculadegeneratie (familiale voorgeschiedenis, zwaarlijvigheid, roken) wordt aangeraden om vanaf de leeftijd van 55 jaar jaarlijks of tweejaarlijks bij de oogarts langs te gaan.

zie ook artikel : Glaucoom

bron: www.iapb.org/wsd13
verschenen op : 09/10/2013 , bijgewerkt op 19/05/2015

5 reacties

Waarom is periodieke oogcontrole vanaf 40 jaar nodig?

door Joseph Leys, 25 May 2015 om 09:25

Vanaf 40 zou men controles moeten vragen, niet alleen voor de ogen, maar ook voor de tanden, de bloeddruk, cholesterol, PSA, enz. Voor de ogen is het aan te raden niet altijd dezelfde arts te raadplegen, want de ene arts heeft betere apparatuur en ziet meer dan de andere.

oogcontrole

door anoniem, 29 March 2014 om 01:14

Hoogstwaarschijnlijk heeft u te maken met presbiopsie. Dit is een een toestand van het oog dat ontstaat rond de leeftijd 44 tot 48 jaar. "De zoom" van uw oog werkt dan minder waardoor uw dichtbij zicht minder goed werkt. Deze toestand gaat met de leeftijd toenemen tot een bepaald punt. Uw heeft gewoon een leesbril nodig tussen de waarde 1+ D en 1,5+ D dat uw gewoon in een supermarkt kunt kopen. Toch raad ik u aan om uw oogarts te raadplegen voor een algemene controle.

oogcontrole

door van simaeys, 15 October 2013 om 10:54

hallo ik heb ondervonden dit jaar dat mijn ogen niet hetzelfde zijn ik moet mijn boek of andere dingen al wat verder houden dan normaal en ook kleine letters zijn moeilijk te lezen. Ver iets lezen gaat nog dicht is echt veranderd. Ik word 47j en ik lees dat zoiets begint aan die leeftijden

Waarom is periodieke oogcontrole vanaf 40 jaar nodig?

door guido, 9 October 2013 om 07:39

Het is niet altijd verdriet die je oog aan het tranen geeft geen verdriet maar toch een of twee lopende ogen best een oogarts en bij halen want zien in het leven is nog altijd beter dan in de verste stand blind te zijn

bekijk alle 5 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt