ad
Voor jou gelezen op De Standaard

Artsen ontsmetten handen te weinig

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Campagnes voor een betere hygiëne ten spijt, gaat het aantal ziekenhuisinfecties niet omlaag. Dat komt vooral door de slechte handhygiëne van artsen, zo schrijft De Standaard in haar ochtendeditie. Bovendien worden de infecties gevaarlijker, met jaarlijks zo'n 2.500 overlijdens als gevolg.

Zowat zes procent van de patiënten in het ziekenhuis loopt een infectie op met kiemen als de ziekenhuisbacterie. In alle Belgische ziekenhuizen samen gaat het jaarlijks om zowat 111.300 patiënten met een ziekenhuisinfectie, of om één nieuwe infectie per vijf minuten.

Bovendien worden de infecties gevaarlijker. ‘Er circuleren in de ziekenhuizen meer en meer kiemen waartegen veel antibiotica niet opgewassen zijn. Onlangs nog deed de CPE-bacterie haar intrede. Die bacterie kan verschillende antibiotica afbreken', aldus Annette Schuermans, professor ziekenhuishygiëne aan de KU Leuven, in De Standaard.

Naar schatting sterven jaarlijks 2.500 mensen door een ziekenhuisinfectie. Vooral patiënten met zulke ‘multiresistente’ bacteriën lopen het grootste risico om aan de infectie te overlijden, zegt Michiel Costers, de coördinator van de Belgische antibioticacommissie.

De belangrijkste oorzaak van ziekenhuisinfecties is een slechte handhygiëne. Uit controles in ziekenhuizen blijkt dat vooral artsen en niet zozeer de verpleegkundigen hun handen onvoldoende ontsmetten.

zie ook artikel : Hoge Gezondheidsraad in België waarschuwt voor verspreiding van gevaarlijke CPE-bacteriën

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130929_038

De Standaard
ad


pub