ad

Doe mee aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker

Laatst bijgewerkt: februari 2021
123-daarmca-darmpoliep-170_08.jpg

nieuws Vanaf deze maand ontvangen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar om de 2 jaar een uitnodiging om zich te laten testen op darmkanker (colorectale kanker). Door dit bevolkingsonderzoek zouden jaarlijks ongeveer 400 overlijdens als gevolg van dikkedarmkanker kunnen worden voorkomen.

Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker in België. Jaarlijks stelt men bij meer dan 5000 Vlamingen dikkedarmkanker vast. Elk jaar eist hij bijna 3000 levens. Dat zijn er bijna 10 per dag. Als de ziekte in haar meest vroegtijdige stadia ontdekt wordt, geneest 95% van de patiënten. Bovendien zal de behandeling ook makkelijker verlopen. Daarom is screening zo belangrijk.

Het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker maakt gebruik van een test waarmee bloed in de stoelgang wodt opgespoord. De iFOB-test of immunochemische fecael occult bloedtest. Dat is momenteel de meest geschikte test voor opsporing van dikkedarmkanker.

U krijgt in de komende maanden een pakket thuisbezorgd waarin een cilindervormig buisje met een borsteltje zit. Iedereen kan de staalname thuis doen: u neemt met het borsteltje een beetje stoelgang en stopt dat in het buisje.

Op volgende website vindt u een filmpje hoe u de afnameset moet gebruiken.
www.bevolkingsonderzoek.be/darmkanker/faq-onderzoek-hoe-moet-ik-de-afnameset-gebruiken?

Dat buisje stuurt u in de bijgevoegde en voorgefrankeerde envelop samen met het antwoordformulier naar het laboratorium. Het labo onderzoekt de stoelgangstalen op bloedsporen. Binnen twee weken krijgt u en uw huisarts het resultaat van deze test.

Dit alles is gratis. Als blijkt dat er meer bloed aanwezig is dan normaal, dan betekent dat nog niet automatisch dat er sprake is van kanker. Uw huisarts zal dan wel verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Het gaat hier over een kijkonderzoek van de darm, een zogenaamde coloscopie.

Uw deelname aan het bevolkingsonderzoek is geheel vrijwillig. Wenst u niet deel te nemen omwille van een bepaalde medische of niet medische reden? Vul deze reden dan in op het antwoordformulier. Wenst u in de toekomst nooit meer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker te ontvangen? Duid dit aan in het antwoordformulier. U kunt het antwoordformulier ook elektronisch invullen.

Opgelet: voor de gratis test moet u wachten op uw uitnodiging. Dit jaar ontvangen mannen en vrouwen die 66, 68, 70, 72 en 74 jaar worden, een uitnodiging en de test. In 2014 krijgen mannen en vrouwen die in dat jaar diezelfde leeftijd bereiken, rond hun verjaardag een uitnodiging. Bij die groep zitten dan ook de 56, 58, 60, 62 en 64-jarigen. Op die manier zal eind 2015 de volledige doelgroep van 56 tot en met 74-jarigen aan bod zijn gekomen. De groep die in 2013 aan bod kwam, zal dan ook al een tweede uitnodiging hebben gekregen.

In tegenstelling tot wat in sommige kranten is verschenen krijgen personen die nu 56 zijn en niet direct een testkit in de bus krijgen, geen gratis test via de huisarts. Om het gezondheidszorgsysteem niet te overbelasten worden 56 tot en met 74 jaar niet tegelijk uitgenodigd, maar gespreid in de tijd zodat eind 2015 de volledige doelgroep van 56 t.e.m. 74-jarigen aan bod is gekomen. Indien een persoon al wil deelnemen – maar pas uitgenodigd zal worden in bijvoorbeeld 2014 of 2015 – kan hij uitnodiging (en gratis deelname) afwachten of contact opnemen met huisarts. De huisarts kan – indien patiënt dit wenst – wel een stoelgangtest laten uitvoeren, maar deze is dan niet gratis.

Eerder testen?

De Europese Unie beveelt een bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker aan voor alle mensen van 50 tot en met 74 jaar. In een volgende fase zal worden beslist of we in België ook 50 tot en met 55-jarigen zullen uitnodigen voor screening. In afwachting van die beslissing raadt de Stichting tegen Kanker aan alle 50 tot 55-jarigen om met hun arts te praten over een individuele opsporing van bloed in de stoelgang. Deze test is dan niet gratis.

Als u zich zorgen maakt over uw risico op dikkedarmkanker, neem dan contact op met uw huisarts en bespreek dit met hem of haar.

Deze klachten kunnen wijzen op poliepen in de dikke darm of op dikkedarmkanker:
• bloed of slijm in de stoelgang;
• aanhoudende onregelmatige stoelgang, verstopping, diarree;
• vaak buikpijn hebben;
• krampen;
• het gevoel naar het toilet te moeten, zonder dat het echt moet;
• vermageren zonder reden.

Wie één of meer van deze klachten heeft, gaat best naar de huisdokter. Niet iedereen met poliepen of dikkedarmkanker heeft deze klachten.
Voor personen die reeds darmkanker hebben gehad of met een eerstegraads familielid met darmkanker, wordt een coloscopie (endoscopisch darmonderzoek) aangeraden, eenmaal per 5 jaar vanaf de leeftijd van 45-50 jaar. U neemt dan best niet deel aan het bevolkingsonderzoek, aangezien verder onderzoek voor u aangewezen is. Bespreek dit met uw huisarts.

Meer info
www.bevolkingsonderzoek.be/darmkanker
www.zorg-en-gezondheid.be/Nieuws/Gezond-leven-en-milieu/Vlaams-Bevolkingsonderzoek-naar-dikkedarmkanker-start-in-oktober/
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub