ad
Voor jou gelezen op De Standaard

Stop met korst van kazen weg te gooien

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De doorsnee Belg eet nauwelijks tot nooit de korst van zijn kaas op, tot ongenoegen van de kaasmeesters. ‘De Belg gooit massaal het lekkerste stukje in de vuilnisbak’, zucht kaasmeester Frédérik Van Tricht in Het Nieuwsblad.

Chimay lanceert zijn nieuwe kaas, de Chimay à la Bleu, met de oproep om ook de korst op te eten. ‘Anders mis je de meest intense smaak. In de hoop iedereen te overtuigen om toch te proeven, hebben we speciaal op de verpakking gedrukt dat de korst gewassen is met onze trappist’, aldus marketing manager Wim Verschueren.

De Chimay à la Bleu is niet de enige kaas waar de korst een intense smaak bevat. In dit geval omdat de korst gewassen is met hun trappist, maar ook aanwezige schimmels kunnen de smaak versterken. En laat dat ons nu net tegenhouden om de korst van kazen op te eten. Zonde, want zo mis je ook de beste smaak, beweren kaasmeesters.

‘In principe is elke korst eetbaar. Tenzij bij een kaas zoals gouda natuurlijk. Die plastic rand moet je niet naar binnen spelen’, vertelt kaasmeester Frédérik Van Tricht in Het Nieuwsblad. ‘En een harde korst zoals die van parmezaan of Comté laat je ook beter liggen, maar dat is eerder omdat die niet lekker is.’

Van zachte soorten zoals brie, camembert, munster, blauwe schimmelkaas, een geitenkaasje zoals Crottin de Chavignol en de nieuwe Chimay à la Bleue, mag u de korst altijd opeten. Bij kazen zoals Chaumes, Herve of Wijnendale eet u beter niet te veel van de korst, vanwege de roodsmeerbacterie, die darmproblemen kan veroorzaken.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130926_00760919

De Standaard
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub