ad

Griepvaccinatie ook voor zwangere vrouwen

Laatst bijgewerkt: november 2019
vaccin-rood-170_01.jpg

nieuws Zwangere vrouwen moeten zich zeker laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Wie zwanger is, heeft minder weerstand tegen infecties en zo kan griep bij een zwangere vrouw erger zijn en meer complicaties veroorzaken, zoals een longontsteking. Een zware griepaanval kan ook de gezondheid van de baby ernstig schaden. Bovendien beschermt vaccinatie van de moeder de pasgeboren baby in de eerste maanden tegen de griep.
Dat zeggen het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie naar aanleiding van de jaarlijkse griepvaccinatie-campagne.

Waarom zwangere vrouwen vaccineren?
Met een vaccinatie beschermt een zwangere vrouw zichzelf, maar ook haar kind.
• Risico’s moeder
Omwille van een verminderde immuniteit tijdens de zwangerschap, lopen zwangere vrouwen een verhoogde kans op een infectie en kan een infectie ernstiger zijn. Bij griep is de kans op een longontsteking bijvoorbeeld verhoogd. Bij vrouwen met een chronische aandoening zoals diabetes, astma, obesitas is dat ricio nog groter.
Een zwangere vrouw heeft 7 keer meer kans om door griep in het ziekenhuis opgenomen te moeten worden dan een andere vrouw.

• Risico’s baby
- preterme arbeid
- vroeggeboorte
- miskraam
- lager geboortegewicht
- zelden overlijden.

Het vaccin beschermt de moeder waardoor ze minder kans heeft om ziek te worden, en als ze toch zeiek wordt, verloopt de infectie minder ernstig.
Vaccinatie beschermt ook de baby. Een zware griepaanval kan bovendien de gezondheid van de baby ernstig schaden. Via de placenta krijgt de baby bovendien een deel van de afweerstoffen mee. De vrouw vermijdt dat ze zelf ziek wordt of haar baby na de geboorte besmet. Een baby vlak na de geboorte vaccineren tegen griep kan niet. Het vaccin kan pas worden toegediend vanaf 6 maanden.

Het vaccin is veilig voor moeder en kind.

Momenteel laten slechts 1 à 2% van de zwangere vrouwen zich vaccineren tegen de griep.

Wanneer toedienen?
Het vaccin wordt toegediend tijdens het tweede of derde trimester van de zwangerschap, vanaf half oktober tot het einde van het griepseizoen (einde van de winter).

Andere risicogroepen
Jaarlijkse vaccinatie tegen de seizoensgroep wordt door de Hoge gezondheidsraad ook aanbevolen voor volgende doelgroepen:
• Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met een chronische aandoening:
- een hartziekte
- een longziekte zoals ernstig astma of COPD,
- een lever- of nierziekte
- diabetes,
- een chronische spierziekte
- verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
- kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige aspirinebehandeling ondergaan.

• iedereen die ouder dan 65 jaar is
• iedereen die in een woonzorgcentrum of ziekenhuis opgenomen is
• alle mensen die onder hetzelfde dak wonen als de bovengenoemde risicopersonen of zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
• Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

Ook voor gezonde mensen vanaf 50 jaar kan vaccinatie zinvol zijn. Het gaat dan vooral om personen die roken, excessief drinken en/of zwaarlijvig zijn. Bespreek dat met uw huisarts.

Het vaccin kost tussen de 11 en 12 euro, maar wordt voor de helft terugbetaald aan mensen uit de risicogroepen. Voor mensen in woonzorgcentra is het griepvaccin gratis.
www.zorg-en-gezondheid.be/Nieuws/Griepvaccinatie-ook-voor-zwangere-vrouwen/
ad


pub