ad

Omega 3 uit visolie verhoogt kans op prostaatkanker

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
123-suppl-omega3-vit-170_08.jpg

nieuws Volgens een recent onderzoek in het Journal of the National Cancer Institute zou een hoog verbruik van omega 3-vetzuren uit vis (vette vis of supplementen met visolie) het risico op prostaatkanker verhogen. Mannen bij wie de concentratie van omega 3-vetzuren (EPA, DPA, DHA) hoog was, hebben 43% meer kans op prostaatkanker en zelfs 71% meer kans op een zeer agressieve vorm.

Deze studie bevestigt eerder onderzoek uit 2011 dat vaststelde dat hoge concentraties van omega 3 DHA in het bloed het risico op agressieve prostaatkanker verdubbelen.
Alhoewel deze studie niet aantoont dat hoge concentraties omega 3-vetzuren prostaatkanker veroorzaakt is het verband tussen beide toch opmerkelijk. De onderzoekers besluiten dan ook dat mannen beter geen visoliesupplementen nemen, temeer omdat er nauwelijks bewijs bestaat dat ze een gunstig gezondheidseffect (bv. voor het hart) zouden hebben.

In een commentaar bij dit onderzoek zegt de Belgische Stichting tegen Kanker dat het voortaan afgeraden is voor mannen om veel visolie op te nemen, en vooral niet onder de vorm van voedingssupplementen. Een goed compromis tussen verhoogd risico en beschermd effect zou zijn om ofwel maximaal 2x per week een portie van 150 g magere of halfvette vis (kabeljauw, schelvis, tong, rog, wijting, tonijn, brasem, forel, heilbot ...) te consumeren, ofwel 1x per week een portie vette vis (zalm, haring, sardines, paling ...).


ad


pub