Cannabis schadelijk voor ongeboren kind

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
cannabis-benodigdheden.gif

nieuws Cannabis kan negatieve effecten hebben op een ongeboren kind, zegt een Italiaanse studie. Kinderen geboren uit moeders die tijdens de zwangerschap cannabis gebruikten, zouden volgens de studie leerproblemen ondervinden een grotere kans op hyperactiviteit hebben.
Het ging om een experimentele studie bij ratten die een cannabisextract kregen vergelijkbaar met een lage tot matige dosis bij mensen. De babyratten werden dan op verschillende leeftijden onderworpen aan tests om hun geheugen en motorische eigenschappen te onderzoeken. Jonge ratten geboren uit ratten die met cannabis waren behandeld, waren duidelijk hyperactiever dan ratten die niet behandeld waren, maar dit verschil verdween met de leeftijd. De cannabisratten scoorden echter ook op volwassen leeftijd lager op leer- en geheugentests.
Blootstelling aan cannabis in de moederschoot zou de vrijstelling van de neurotransmitter glutamaat, die zenuwimpulsen tussen hersencellen overbrengt, verstoren en zou ook een invloed hebben op bepaalde elektrische impulsen in de hersenen.


bron: Journal Proceedings of the National Academy of Sciencepub