Borstvoeding beschermt tegen borstkanker

Laatst bijgewerkt: februari 2020

nieuws Nieuw onderzoek in Spanje gepubliceerd in het Journal of Clinical Nursing bevestigt dat vrouwen die langer dan 6 maanden borstvoeding geven, minder kans maken op borstkanker of pas op latere leeftijd borstkanker krijgen in vergelijking met vrouwen die geen borstvoeding of minder dan 6 maanden hebben gegeven.

Bij vrouwen die roken beschermt een langere borstvoeding echter niet tegen borstkanker.
Bij niet-rokende vrouwen die langer dan 6 maanden borstvoeding gaven, daalde de kans op borstkanker van 6,3 naar 2,7%. Ze kregen ook gemiddeld 10 jaar later borstkanker in vergelijking met vrouwen die geen of minder lang borstvoeding gaven.

Vrouwen die rookten kregen vroeger borstkanker dan vrouwen die niet rookten, ook al gaven ze borstvoeding. Het verschil bedroeg gemiddeld 7 jaar in vergelijking met niet rooksters die minder dan 3 maanden borstvoeding gaven, 11 jaar in vergelijking met vrouwen die tussen 3 en 6 maanden borstvoeding gaven en 21 jaar in vergelijking met vrouwen die meer dan 6 maanden borstvoeding gaven.

Borstvoeding vermindert het niveau van bepaalde aan kanker gerelateerde hormonen in het lichaam. Na het voeden stoot het lichaam tevens beschadigde cellen af.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram