E-sigaret even goed als nicotinepleister om te stoppen met roken

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
123-stop-roken-sigar-170-08.jpg

nieuws De e-sigaret is even effectief als nicotinepleisters om te stoppen met roken. Dat blijkt uit onderzoek in Nieuw-Zeeland gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Wetenschappers verzamelden 657 rokers die wilden stoppen met roken. Een derde daarvan kreeg gedurende dertien weken e-sigaretten, een tweede groep kreeg nicotinepleisters voor drie weken, een derde groep kreeg een placebo (e-sigaretten zonder nicotine). De proefpersonen werden tot drie maanden na het experiment gevolgd. Aan het eind van die zes maanden bleek één op de twintig rokers succesvol te zijn gestopt met roken. Het succespercentage in beide groepen was vergelijkbaar: in de groep die e-sigaretten gebruikte was 7,3 procent gestopt, in de groep met nicotinepleisters 5,8 procent en in de placebo-groep met 4,1 procent.

In de E-sigarettengroep hervielen de aanvankelijkse stoppers na gemiddeld 35 dagen, tegenover 14 dagen in de pleistergroep en 12 dagen in de placebogroep.
Bij diegenen die bleven roken, rookte 57 procent in de E-sigarettengroep de helft minder, in de groep van de nicotinepleisters 41 procent.
Ook het (gering aantal) bijwerkingen was in beide groepen vergelijkbaar.

De onderzoekers besluiten hieruit dat E-sigaretten, met of zonder nicotine, minstens even effectief zijn als nicotinepleisters om te stoppen met roken.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de veiligheid van e-sigaretten evenwel niet wetenschappelijk aangetoond. De hoeveelheden vrijgegeven nicotine en chemicaliën blijken sterk te variëren tussen producten onderling en het is voor consumenten onmogelijk om te achterhalen wat ze precies binnenkrijgen.

De organisatie wijst op de mogelijke aanwezigheid van giftige stoffen - naast nicotine - en op de risico's voor kinderen. E-sigaretten en soortgelijke toestellen bevatten cartridges met een vloeistof, die via een elektronische verstuiver wordt vrijgegeven.
Tot hun veiligheid en doeltreffendheid zijn bewezen, wordt consumenten aangeraden geen e-sigaretten of aanverwante toestellen te gebruiken.
pub