Slechter slapen bij volle maan?

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
123-maanstanden-volle-maan-170_12.jpg

nieuws Sommige mensen hebben het idee slechter te slapen als het volle maan is. Nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology toont aan dat er inderdaad een verband bestaat tussen de maancyclus en het slaapgedrag van mensen.

Wetenschappers van de universiteit van Basel bekeken gegevens van 33 proefpersonen die enkele in een laboratorium sliepen, waarbij hun hersenactiviteit, oogbewegingen en hormoonproductie werden geregistreerd.

Uit het experiment blijkt dat mensen bij volle maan effectief slechter slapen: het duurde langer om in te slapen (gemiddeld 5 minuten), de diepe slaap duurde een derde minder lang, ze sliepen minder lang (gemiddeld 20 minuten) en ze rapporteerden een slechtere slaapkwaliteit. De activiteit in de hersendelen die geassocieerd worden met een diepe slaap namen met met zo’n dertig procent af. Ook bleken de proefpersonen bij volle maan minder melatonine in hun lichaam te hebben. Melatonine is een hormoon dat ons ritme van waken en slapen reguleert.

Vermits het licht in het slaaplabo niet verschilde in de nachten met volle maan, kan een verschil in licht niet de verklaring zijn. Wat dan wel de verklaring is, is niet bekend.
pub