ad

Schoolkinderen moeten zich laten vaccineren tegen mazelen

Laatst bijgewerkt: september 2013
123-dr-vacc-jongen-tiener-2-170_09.jpg

nieuws 95% van onze kinderen zou zich moeten laten vaccineren tegen mazelen. 95% is de drempel om ervoor te zorgen dat de mazelen zich niet kunnen verspreiden. Als de mazelen dan opduiken, zijn er zoveel mensen beschermd dat de ziekte zich niet kan verspreiden en weer verdwijnt. Bij de baby’s hebben we die kritische drempel al bereikt met de eerste dosis van het mazelenvaccin. De tweede dosis wordt gegeven in het 5de leerjaar. Daar zitten we aan 92,5%.

In Nederland hebben de mazelen recent opnieuw toegeslagen bij gemeenschappen waar te weinig mensen gevaccineerd zijn. Enkel een zeer hoge vaccinatiegraad kan dergelijke uitbraken voorkomen. Ook in ons land komen geregeld kleine uitbraken van de mazelen voor. Daarom lanceert de Vlaamse Gemeenschap een campagne waarin alle schoolkinderen, hun ouders, de scholen en leerkrachten en de artsen worden opgeroepen om extra aandacht te hebben voor de mazelenvaccinatie in het vijfde leerjaar.

Met een campagne wil de overheid ervoor zorgen dat er nog meer kinderen hun tweede vaccin tegen mazelen krijgen. In de scholen wil de campagne ervoor zorgen dat kinderen en hun ouders niet vergeten hun brief voor het medisch onderzoek in te vullen en af te geven. Daarmee geven ze toestemming voor de vaccinatie. De leraar kan gebruik maken van een quiz om mazelen en vaccinatie in de klas onder de aandacht te brengen. Voor de kinderen is er een online webgame.

Daarnaast probeert men de kinderen te bereiken die om welke reden dan ook hun vaccin niet tijdens het medisch onderzoek krijgen. Aan de Centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) is gevraagd om die ouders nog eens extra eraan te herinneren dan een afspraak te maken met de huisarts. Ook de privéscholen worden bij de campagne betrokken. Aangezien daar geen CLB’s werken, vermoedt men dat er daar nog veel kinderen zijn die hun vaccinatie mislopen.

Mazelen is een heel besmettelijke infectieziekte. Het is vooral een kinderziekte, maar ook volwassenen kunnen ziek worden. De meeste kinderen zullen 1 à 2 weken ziek zijn van mazelen en daarna volledig herstellen. Bij volwassenen verloopt mazelen ernstiger. Bij 10 tot 20% van de gevallen van mazelen treden complicaties op, zoals een oorontsteking of een longontsteking.

Bij 1 op de 1.000 mazelengevallen treedt acute hersenontsteking op. Dat kan dodelijk zijn of blijvende schade veroorzaken.
Vooral adolescenten en jonge volwassenen die niet (voldoende) gevaccineerd werden, en de ziekte niet kregen tijdens hun kinderjaren lopen nu risico om mazelen te krijgen.

2 vaccindosissen tegen mazelen

Alleen een vaccin kan echte bescherming bieden. Het gaat om een vaccin dat beschermt tegen mazelen, bof en rode hond. Het vaccin is gratis en wordt gegeven in twee dosissen:
• Het is aanbevolen dat kinderen een eerste dosis van het vaccin moeten krijgen op 12 maanden.
• Als je 10-13 jaar (normaal in het vijfde leerjaar) bent, zou je een tweede dosis van het vaccin moeten krijgen.
Wie maar 1 dosis van het vaccin heeft gekregen, is onvoldoende beschermd. Het is dan aangewezen nog een dosis van het vaccin te krijgen.

De meeste baby's worden gevaccineerd door een arts van Kind en Gezin. U kan uw baby ook zonder probleem laten vaccineren door uw eigen huisarts of pediater.

Tieners worden meestal tijdens het medisch onderzoek op school gevaccineerd, in het vijfde leerjaar door een arts van het CLB. Ouders moeten daarvoor wel eerst schriftelijk toestemming geven. Kinderen krijgen daarvoor op school een brief mee, die u als ouder moet ondertekenen. Laat die brief dus niet liggen of vergeet hem niet. U kunt uw kind ook altijd buiten de school laten vaccineren door uw huisarts of pediater.

Het vaccin is gratis voor baby's en kinderen. Laat u het vaccin toedienen door uw huisarts of pediater, dan betaalt u wel nog het doktersbezoek.

Reizigers (vooral naar derdewereldlanden) en ziekenhuispersoneel lopen een hoger risico op mazelen. Als zij nog niet gevaccineerd zijn en nog geen mazeleninfectie doormaakten, kunnen zij zich ook het best nog laten vaccineren.
Ook wie nog niet gevaccineerd is en in contact komt met een persoon met mazelen, kan zich nog snel laten inenten. Het vaccin biedt bescherming als het binnen 3 dagen na een contact met mazelen wordt gegeven.

Meer info:
www.operatievaccinatie.be
ad


pub