Mag een baby diepgevroren producten eten?

Laatst bijgewerkt: augustus 2013
123-diepvries-groenten-bonen-170_09.jpg

nieuws Een baby mag industrieel niet-bereide diepgevroren groenten (zonder room of saus) eten. Het proces van invriezen heeft geen invloed op de voedingswaarde. Industrieel diepvriezen gebeurt op -30 tot -40 °C. Het verlies van voedingsstoffen vindt vooral plaats vóór het invriezen en bij het bewaren.

Thuis zijn de omstandigheden minder ideaal: veel voedingsstoffen gaan verloren, de kwaliteit van het voedingsmiddel daalt en de houdbaarheid is veel beperkter.

Bij aankoop
• De temperatuur in de diepvrieskast moet onder -18 °C staan.
• Het pakje mag niet boven de rand uitsteken, met rijm of ijs bedekt zijn, geopend of gescheurd zijn.
• Maak gebruik van een diepvrieszak of koelbox om diepvriesproducten te vervoeren en steek ze zo snel mogelijk in de diepvriezer thuis. Bewaar ze thuis bij een constante temperatuur van -18 °C of kouder. Voor langdurig bewaren is -24 °C ideaal.
• Vermijd industrieel bereide diepvriesgroenten of -maaltijden. De wettelijke normen zijn helemaal anders dan die voor babyvoeding. Zo’n maaltijd bevat te veel zout en te veel vetten. Bij de opwarming gaan er ook heel wat vitaminen verloren en kan er nitriet gevormd worden.

Bij thuis invriezen
• Maak de groenten klaar zodra ze zijn geoogst of gekocht.
• Reinig ze goed, was ze en snij ze. Leg ze gedurende 2 à 5 minuten in kokend water zonder ze gaar te koken (blancheren). Laat ze zo snel mogelijk afkoelen.
• Voeg niets toe en verpak ze in kleine porties. Gebruik alleen speciale verpakkingen om ze in te vriezen en doe dit zo snel mogelijk.
• Bewaar de groenten op -18 °C of kouder gedurende hoogstens 10 à 12 maanden. Zijn de groenten niet geblancheerd, dan blijven ze maar maximum 3 maanden goed.
• Bereid de groenten zonder ze te ontdooien op dezelfde manier als verse groenten. De bereidingstijd is wel korter.
• Vries ontdooide, niet-bereide producten niet opnieuw in.


bron: www.kindengezin.be
verschenen op : 19/09/2013


pub