Voorzichtig met nitraatrijke groenten voor baby’s

Laatst bijgewerkt: augustus 2013
123-groenten-rode-bieet-170_08.jpg

nieuws Tijdens het bewaren en bereiden van groenten kan nitraat om gezet worden in nitriet. Nitriet kan voor zuurstoftekort in het bloed zorgen en voor ademhalingsproblemen. Vooral bij baby’s is dit erg gevaarlijk.
Nitraatrijke groenten en de leeftijd waarop deze kunnen gestart worden:

Slasoorten 4 à 6 maanden
Postelein 4 à 6 maanden
Rode biet 4 à 6 maanden
Kervel 4 à 6 maanden
Radijs 12 maanden
Bleekselder 8 maanden
Andijvie 4 à 6 maanden
Spinazie 4 à 6 maanden
Spitskool 12 maanden
Koolrabi 8 maanden
Tuinkers/waterkers 4 à 6 maanden
Venkel 4 à 6 maanden
Chinese kool 4 à 6 maanden
Snijbiet (warmoes) 4 à 6 maaanden

Bereiding

Verbruik ze zo vers en snel mogelijk. Bewaar ze niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
• Verwijder de verlepte bladeren, nerven en stelen.
• Kook nitraatrijke groenten in veel water. Giet het kookvocht weg. Stoom ze niet.
• Serveer ze onmiddellijk na de bereiding.

Aandachtspunten

• Het opwarmen van nitraatrijke groenten leidt niet tot meer nitrietvorming als de groente snel is afgekoeld en gekoeld bewaard werd, maar omwille van mogelijk vitamineverlies is het niet raadzaam.
• Hou rekening met de seizoenen. In de zomer bevatten ze minder nitraat dan in de winter.
• Koop geen bereide diepvriesspinazie en bereide spinazie in bokalen.
• Zorg voor veel afwisseling tussen nitraatrijke en nitraatarme groenten.
• Gebruik niet meer dan 2 x per week nitraatrijke groenten.
• Vermijd de combinatie met vis (uitgezonderd zalm en makreel).


bron: www.kindengezin.be
verschenen op : 18/09/2013


pub